IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продукти за 48 млн. лв. са продали в Европа български производители през Lidl

Български сурови барчета излязоха на ключовия германски пазар, и то на премиум позиция на касата, казва Милена Драгийска-Денчева

14:26 | 11.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Милена Драгийска-Денчева. <em>Снимка: Лидл България</em></p>

Милена Драгийска-Денчева. Снимка: Лидл България

Милена Драгийска-Денчева управлява "Лидл България" от 2007 г., когато веригата започва подготовката по стъпването си на българския пазар. Кариерата й в Lidl започва в Германия през 2002 г. като "Регионален мениджър продажби" за регионите на Щутгарт и Карлсруе. Професионалното й развитие продължава в централата на компанията, където отговаря за различни международни проекти за Lidl International.

Милена Драгийска- Денчева е член на УС на Германо-българската индустриално-търговска камара и на УС на Съвета на жените в бизнеса в България.

Г-жо Драгийска, наскоро оповестихте повишаване на приходите от износ на български стоки на европейски пазари с близо 20% за 2020г. Как се постига ръст в година на криза? 

Ако ви кажа, че става с много работа, ще е вярно, но няма да е достатъчно – освен количеството, изключително важно е качеството на полаганите усилия и най-вече постоянството, с което те се правят. През тежката за всички ни 2020 година успяхме не само да запазим обемите на износа, но и да отбележим ръст от над 20% в реализирания оборот – от 40 млн. лв. през 2019 г. до почти 48 млн. лв. през 2020 г. Това са близо 8 млн. повече в сравнение с 2019 г. Тук е важно да внесем един допълнителен нюанс – по обективни причини Covid ситуацията доведе до спад в продажбите на продукти като прясно изпечен хляб и хлебни изделия и това се случи не само у нас, а и на другите пазари. Въпреки този спад ние успяхме да реализираме ръст в износа и основната причина за това е, че значително увеличихме броя на изнасяните продукти, както и страните, в които изнасяме.

Ако погледнем в петгодишен план, цифрите стават още по-показателни – от 2016-та година до днес общият ръст е близо 300% – от 13 млн. лв. експортен оборот през 2016-та стигнахме до 48 млн. лв. за изминалата 2020-та. Освен оборотите удвоихме и броя на производителите, които имат достъп до европейските ни пазари. А броят на изнасяните стоки нарасна почти четворно за периода. Всичко това е възможно, благодарение на 10 години устойчива политика  за подкрепа и промоция на българските производители в държавите, в които веригата ни е представена. Ние базираме бизнеса си на дългосрочни партньорства, което дава хоризонт на нашите доставчици да планират и да инвестират в своето производство.

Благодарение на сигурността, която имат по отношение на определени обеми и доставки като наши партньори, те инвестират в  модернизиране и оптимизиране на производствата си така, че да са конкурентни на европейските пазари. Затова бих казала, че  успехът е съвместен – за нас и за нашите производители – и е безспорно доказателство, че ако има ясна визия, правилна стратегия, коректни отношения и споделена отговорност, нещата се получават, устояват на временните предизвикателства и създават нови възможности за устойчиво развитие. 

Какъв е процесът за реализиране на български стоки на европейките пазари и какви са предизвикателствата?

В основата винаги е качеството и още по-точно оптималното съотношение между качество и цена – нещо, в което, смея да твърдя, Lidl е експерт и лидер на пазара. Така че първата стъпка е да осигурим, заедно с нашите партньори производители, качествени продукти на конкурентни цени. Когато имаме качествен продукт, който вече е показал добри показатели и резултати на нашия пазар, ние можем да го предложим на колегите в другите държави. Голямото предизвикателство, свързано и с мащаба ни като страна-производител, е да осигурим необходимите количества и постоянство на доставките. За това ние разчитаме на професионализма на нашите производители – нужен е качествен продукт, но и отговорен производител, който ще направи всичко необходимо, за да отговори на всички изисквания на външния пазар и ще осигури необходимите количества.  А това често е нелек процес, свързан е с много детайли като изготвяне на нови етикети, опаковки, специфични логистични пътища и много други. И тук идва ролята на Lidl – нашите търговци са ангажирани с всеки детайл от този процес и осигуряват пълна подкрепа на производителя във всеки един етап.

Стартовата възможност обичайно е предлагането на продукти на наши производители за някои от тематичните седмици. Ако резултатите са добри, съответната страна поръчва втора акция и много често конкретният продукт става част от нейния постоянен асортимент. За тези вече 9 години – започнахме износа на български продукти през 2012 г. – успяхме да изградим доверие на другите пазари в качеството на нашите продукти и в професионализма на нашите производители и – както е видно от цифрите – с всяка изминала година те ни се доверяват все повече.

Тук трябва да отбележа и приноса на българските клиенти – те имат високи изисквания и въпреки, че са ценово чувствителни, са още по-чувствителни към качеството и харесват отличаващите се с качество български стоки – затова родният ни пазар е много добър тест за местните производители. 

Кои са най-печелившите и изнасяни български продукти в Европа?

България е страна с ограничени възможности за производство и това трябва да се има предвид, когато става дума за износ на български продукти. В този смисъл страната ни не може да е конкурентна на международните пазари в производството на пилешко месо например или на млечни продукти – просто, защото нямаме нужния мащаб. Затова в повечето случаи ние успяваме да пробием с иновативни продукти, които са интересни – наред с някои традиционни български продукти. Всички те са с много добро качество, съответно и цена, а партньорите ни подхождат много професионално и резултатите са налице.

Такива са суровите барчета, които реализират близо 5% от оборота от нашия износ за 2020 г.Преди 3 години с тях влязохме c ĸacoвo пoзициoниpaнe в Lіdl Гepмaния, което на езика на нашия бизнес означава революционен успех – български продукт не само се реализира на най-развития ни пазар – немския, но и влиза на премиум позиция на касата, където конкуренцията е най-висока. Подобен пример са оризовите чипсове и оризовите продукти, които само за миналата година са реализирали оборот от 5,4 млн. лв., което е над 11% от целия ни износ. Голям пробив направи и дългогодишният  ни партньор „Тандем Попово“ с новите си продукти – премиално говеждо месо от породата Black Angus и аржентинско пасищно месо за бургери и стекове, който от юли месец на 2020 г., успя да реализира над 3 млн. лв. оборот с 15 продукта, два от които са вече част от постоянния асортимент в Lidl Румъния. Друг пример за продуктова иновация са сушените плодове в шоколадова глазура на „Виктория Нутс“, които реализираха оборот от 1,2 млн. лв. в 18 европейски държави като част от празничните коледни акции. Предстои втора подобна акция и за Великденските празници. Иначе традиционно най-изнасяният български продукт е хлябът – изнасяме различни артикули като хлябът със семена е топ артикулът ни за 2020 г., който е реализирал около 14% от оборота на целия износ за годината. 

Ще успеете ли да запазите тези резултати на фона на световната икономическа криза и стагнация?

Отново думата устойчивост е ключът. И тук не става дума само за планирането на износа, а за цялостната ни политика за развитие на бизнеса. Ето например, ние планираме да увеличим инвестициите си в разширяване и модернизиране на търговската мрежа в страната през 2021 г. и то в посока за повече удобство за клиента – по-широки търговски зали, повече паркоместа, още по-лесно и бързо пазаруване. Ще открием нови магазини – миналият месец отворихме в кв. Люлин в София, през април ще отворим магазин в Троян, който ще бъде 50-ият град, в който присъстваме.

Инвестираме в разширяване и модернизиране на складовата база в с. Равно поле. Ще продължим  да разработваме нови продукти и ниши с нашите партньори, ще сме активни на европейските пазари, ще увеличим и бюджетите ни за квалификация и обучение на нашия екип, както и ще продължим да разкриваме нови работни места, като запазим традиционно високите нива на възнаграждение, които предлагаме. Защо го правим? Защото ако инвестициите по време на криза са риск, то още по-голям е рискът да спрем да се развиваме. Ние вярваме в разумните инвестиции, а не в неразумното не-инвестиране, защото последното означава да позволим кризата да ни спре, наместо да я видим като потенциална възможност да станем още по-добри. В това число и да отвоюваме нови територии за български продукти на чуждите ни пазари в партньорство с българските производители, на които винаги ме разчитали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още