IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Дуранкев: Имаме заешки страх от промени във фискалната политика

Виждаме една подобрена философия на съставяне на бюджет от времената на Станишев, Орешарски и Дянков, каза за Investor.bg икономистът

08:13 | 04.11.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Архив, Bloomberg TV Bulgaria

Правителството внесе в Народното събрание проекта на Бюджет 2017, след като часове преди това го обсъди в Националния съвет за тристранно сътрудничество. В четвъртък депутатите от бюджетната комисия на парламента приеха на първо четене макрорамката на най-важния финансов закон на държавата. Investor.bg се обърна към проф. Боян Дуранкев, който коментира какви са предизвикателствата при изпълнението на заложените параметри в бюджетната рамка.*

Боян Дуранкев е български икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 година завършва специалност социално-икономическо планиране в Университета за национално и световно стопанство, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. - професор. Боян Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси.

– Професор Дуранкев, има ли разпускане във фискалната политика в Бюджет 2017?

– По същество фискалната политика в голяма степен е неизменна, тя не е променена съществено, освен че има „изсветляване“. Ако има разпускане, то е крайно недостатъчно, което личи от т.нар. прогнозен растеж. За тази година той е 2,6%, а догодина, при „по-разпусната“ фискална политика – 2,6%, чак през 2019 г. ще бъде 2,7%. При положение, че европейската икономика дотогава ще расте с 1,8 на сто, това означава, че скоростта на развитите страни е много голяма и те летят пред България. Важно е не само каква е фискалната политика и какъв е бюджетът, а какъв темп на растеж осигурява, какви блага за населението дава.

Като се имат предвид темповете на растеж на световната икономика, която се увеличава с 3,4%, 3,6% и 3,7%, през следващите три години, а европейската икономика – с 1,6%, 1,8% и 1,8%, то нашият икономически растеж от 2,7%, и то чак през 2019 г., не гарантира нито изпреварващо развитие спрямо световната икономика, нито догонващо развитие на европейската. Това обрича нашето стопанство и му гарантира последно място в ЕС, освен ако в съюза не влезе още по-слаба икономика, което не се очаква.

Тези бавни темпове на растеж и поддържането на фискална политика, която залага на ДДС, и не толкова на преки данъци – данък общ доход и плосък  данък – това всъщност е една подобрена философия на съставяне на бюджет от времената на Станишев, Орешарски и Дянков. Няма големи разлики.

– Има ли положителни страни в разпределението на публичните финанси?

– Да, това е смъкването на дефицита на 1,4% догодина и 0,5% през 2019 г., повишаване на минималната работна заплата, независимо, че капиталът никога не е поискал тя да расте.

Работодателските организации никога не биха се съгласили на увеличение, въпреки че една  заплата, която се равнява на 230 евро месечно, каквато ще бъде през 2017 г., и с прогнозата, че този размер ще се запази през 2018 и 2019 г., означава, че Румъния ще изглежда доста богата и заможна страна на фона на България.

Имаме консервативен бюджет, съставен от една инерционна философия на предишни правителства и най-вече на кабинети, които бяха заложили на ниски плоски данъци за привличане на чуждестранни инвестиции, на ниски корпоративни данъци и висок ДДС. Тази философия е неработеща и в момента преките чуждестранни инвестиции са на изключително ниско ниво, на по-ниско, отколкото преди да се въведе плоският данък. Очевидно е, че България все повече и повече ще трябва да разчита на себе си, а не на ПЧИ.

Отчитам, че вътрешните структурни промени и част от тях, свързани с реформите и финансирането в образованието, в здравеопазването и във въоръжените сили и отбранителните способности, сами по себе си са добри новини.

Има и още една добра новина в края на тригодишния период. През 2019 г., която е далече все пак, съотношението дълг към прогнозен БВП ще бъде около 25%. Това изглежда добре, но не се знае какво ще се случи през тези три години, дали Brexit или други фактори няма да разтърсят тези прогнози.

Ако мога да сумирам – напредваме със скоростта на костенурка, но със заешки страх от промени във фискалната политика. Има стабилност на бюджета, но и стабилност в проблемите.

– Къде са предизвикателствата на Бюджет 2017?

– Дълги са страниците, които описват бюджета, но неприятното е, че той беше вкаран в последния момент за обсъждане. Синдикатите и работодателите го прегледаха само за няколко часа. Предизвикателствата, според мен, са заложени във фискалната политика, която разчита на преките данъци по-малко, отколкото на косвените данъци.

Ако не се повишат заплатите и реалните доходи, ако останем с такъв икономически растеж, това означава, че в края на 2019 г. в България ще се случи най-голямото обезлюдяване в ЕС в сравнение с останали европейски страни. При тези ниски доходи и слаби възможности за потребление, за създаване на собствено жилище, при липса на добри условия на живот, образование и здравеопазване, младите българи ще търсят реализация в чужбина. През 2019 г. демографското ни положение ще бъде катастрофално, защото ще им е по-изгодно да учат и да живеят в чужбина, благодарение на бюджетите, съставени през последните пет-седем години, както и на тези, които ще бъдат правени занапред.

– Може ли да се окаже проблем за бюджета дефицитът в държавното обществено осигуряване (ДОО)?

– Предвидено е осигурителната вноска във фонд „Пенсии“ на ДОО да се увеличава с 1 процентен пункт следващата и по-следващата година. Целта е да се намали недостигът на средства в бюджета, но това звучи по друг начин, ако се каже – защо да строим магистрали при положение, че се създава дефицит от приходите от винетки. Няма логика да строиш магистрали и да влагаш средства в тях, а да не влагаш в държавното обществено осигуряване.

– Министър Горанов определи бюджета като „скучен“, други го нарекоха инерционен и неамбициозен, как ще го наречете вие?

– Топката е прехвърлена на частния бизнес, защото той е длъжник на труда. Постигат се бавни темпове на растеж, когато се разчита на икономическа активност. Ако ги няма финансовите инжекции от еврофондовете и обществените поръчки, ще се окаже... ще го нарека с баналната фраза „импотентен растеж“. Но най-големият дълг на частния бизнес е по отношение на труда, тъй като производителността у нас е около два пъти и половина по-ниска, отколкото европейската, а разходите за труд са над шест пъти по-ниски.

Когато говорим за термина корпоративна социална отговорност, може да се очаква частният бизнес да намали малко печалбите за сметка на разходите за труд, заплати и осигуровки. Тогава и приходите в бюджета ще бъдат много по-големи. Всички гледаме държавата, но е добре да се знае и какво частният бизнес дава на обществото.

*Интервюто е взето на 1 ноември, преди твърденията на депутата от ДПС Петър Чобанов, че разчетите в бюджета са базирани на недействителни цифри

Темата за Бюджет 2017 може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 2
doba
преди 7 години
Професорът би трябвало да знае, че във финансите 'заешки страх' = предпазливост.Резки промени във фиска = непоследователна политика !Колкото до ниските заплати в БГ - така си е, най-ниските не само в ЕС.По-ниски са и от тези в повечето страни по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
cokrat1
преди 7 години
Едва открих статията след прочитането и...защо я "заметохте под леглото"...ето защо...Но най-големият дълг на частния бизнес е по отношение на труда, тъй като производителността у нас е около два пъти и половина по-ниска, отколкото европейската, а разходите за труд са над шест пъти по-ниски....Ей това нашите бизнесмени не искат да им го казва никой...няма как да обяснят защо заплатите в Б-я са толко ниски. Защото са ужасни скръндзи и са много прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 7 години
Все още известни икономисти от ранга на проф. Боян Дуранкев не зачитат, че по собствена воля ГЕРБ подсигурява своя провал чрез прилагане на сгрешена парична система.Проектът за бюджет 2017 г. е нов ход за осъществяване на подсигурявания правителствен провал. Истината е, колкото по-пълно се изпълни предлагания бюджет, толкова по-силен потенциал за стопанска криза ще се развива и провалът на правителството е по-голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още