IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Миланов: Пазарът на фасилити услуги продължава да расте

Фасилити мениджърите се превръщат в партньори на бизнеса, а не доставчици на услуги, според председателя на Българската фасилити мениджмънт асоциация

08:09 | 13.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Горан Миланов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Горан Миланов. Снимка: Личен архив

За развитието на фасилити мениджмънта в България разговаряме с Горан Миланов, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Горан Миланов е строителен инженер. Участвал е в проекти, свързани с управлението на недвижима собственост, от 1999 г. до сега. В периода 1999-2002 г. е старши консултант в Немечек АГ, Германия, и активно участва в различни проекти, свързани с внедряването на информационни технологии в строителната индустрия, включително и CAFM системи. Като член на Управителния борд на Немечек България до 2010 г. и като управител на СентърМайн до 2013 г. той работи активно за позиционирането на фасилити мениджмънта като процесно ориентирана дисциплина, допринасяща за устойчивото развитие на организациите. От началото на 2014 г. ръководи консултантска компания за фасилити мениджмънт и оптимизация на сградите.

Горан Миланов е един от съоснователите и настоящ председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация. Работейки по различни проекти в Европа, той е фокусиран върху популяризирането на фасилити мениджмънта, подпомагането на компаниите да оптимизират техните фасилити мениджмънт процеси и изграждането на диалог в тази област с държавните институции. От ноември 2014 г. е заместник-председател на EuroFM - Европейската фасилити мениджмънт асоциация.

Г-н Миланов, как изглежда пазарът на фасилити мениджмънт услугите днес, след няколко години на бурен растеж, дори и при кризата в строителния сектор, с появата на висококачествен продукт, особено на пазара на офиси?

Наистина, имаше такъв растеж и той се запазва като тенденция. Има нещо по-важно– самият фасилити мениджмънт претърпява сериозна промяна, сериозна еволюция. Досега основно битуваше разбирането, че фасилити мениджмънт – това са услуги, свързани с поддръжката на сградите, почистване, обслужване на климатици, асансьори, техническа поддръжка, рецепционисти и т.н. В момента фасилити мениджмънтът все повече започва да се приема като управленска дисциплина.

Фасилити мениджърът става партньор на борда на директорите на компаниите заради голямата стойност на активите. Все повече собствениците и управителите на такъв тип бизнеси се замислят за сградите си като актив, а не като собственост. В тези сгради те извършват дейности, които им носят приходи. С професионален фасилити мениджмънт могат да се намалят експлоатационните разходи и да се повиши капацитетът и продуктивността на една компания.

В тази промяна на мисленето се крие бъдещето на фасилити мениджмънта. Добрата новина е, че все повече и повече чуждестранни инвеститори в България започват да го разглеждат като управленска дисциплина.

Какъв вид сгради преобладават в портфейлите на фасилити мениджърите и кои са секторите с най-голям потенциал за развитие?

Ако говорим за потенциал като размер на бизнес, в жилищния сектор е най-голям. Ако говорим обаче като потенциал за разбиране на бизнеса – там е най-малък. Широко разпространено е разбирането, че когато имаш собственост, тя е безусловна. Но това не е така - всяка собственост поражда отговорности. Много често сме чували, че: „Този имот е мой и аз ще правя с него каквото си искам!“ Собствеността обаче поражда отговорности и задължения и колкото по-скоро го разберем, толкова по-бързо ще започнем да живеем в нормална среда. Нашата среда е изградена от отделни „клетки“ - спирката на автобуса, кръстовището на улицата, апартамента ни, градинката пред входа. Когато започнем да мислим, че това е средата, в която живеем, и осъзнаем, че искаме да я променим и имаме отговорности и задължения за това, тогава вече потенциалът ще се отключи.

Има държави, в които нивото на професионалния фасилити мениджмънт се мери с индекса на щастие. Ако хората са щастливи, когато живеят и работят в една среда, тогава значи всичко, което се случва като услуги, поддръжка, дейности, управление, е на добро ниво.

Колко са според Вас компаниите в България, които се занимават с подобна дейност, и какви са тенденциите? В един период много бързо се разкриваха нови и нови фирми, а подобни услуги се предоставяха и от агенции за недвижими имоти.

Все още има увеличение на броя на фирмите, които предлагат или поне претендират, че предлагат, професионални фасилити мениджмънт услуги. Това е един процес, който от една страна е положителен – показва, че фасилити мениджмънтът е един от малкото сектори в Европа, които отчитат растеж. За съжаление обаче няма регулация, по която да отсеем професионалните компании. Много често се създават фирми от по няколко човека, които например извършват само дейности по почистване или поддръжка на климатична техника. Тях не мога да ги определя като професионални фасилити мениджмънт компании или като професионални компании за управление на сгради.

 

Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още