IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на контрол е основен проблем на етажните собствености

Неспазването на правилата е основният проблем за лошото състояние на сградния фонд, смята основателят на компанията Едом БГ Марио Понте

08:20 | 28.01.14 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Понте.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Марио Понте. Снимка: Личен архив

Марио Понте има богат опит в управлението на етажна собственост в Италия. От 10 години живее в България и Италия. Основава през 2013 г. компанията Едом БГ ООД (www.edombg.eu). С  Понте разговаряме за управлението на етажната собственост в България, законовата регламентация, регулацията и проблемите на професионалните домоуправители.

Г-н Понте, в последните години пазарът на професионални услуги по управлението на етажната собственост непрекъснато расте. Как оценявате интереса на етажните собственици да наемат професионалист, който да се справя с проблемите на жилищните сгради?

От това, което виждам, след като направихме проучване на пазара и регистрирахме компанията Едом БГ, в момента не повече от 5% от пазара се управляват от професионални домоуправители. Досега живущите не са намерили начин, по който да се справят с проблемите, и вече търсят професионалисти, които да решат натрупаните проблеми. Много от хората обаче не разбират същността на професионалния домоуправител. Някои от тях смятат, че той трябва да им реши проблемите с хората, които не плащат или пък да установи кой краде от общия ток.

Трябва да е ясно, че задачата на професионалния домоуправител е да води и представя отчетите на етажната собственост при максимална прозрачност, да наблюдава качеството на ремонтните дейности, да знае как да оцени и разграничи способностите на доставчиците на услуги, да посредничи при спорове или разногласия между живущите, да има задълбочени познания за закона, за да гарантира правата и задълженията на собственици, ползватели и обитатели, да участва в изготвянето на най-добрия правилник за вътрешния ред на съответната етажна собственост, да гарантира най-справедливото разпределение на разходите на етажната собственост и да гарантира ликвидност чрез едно професионално управление на активите на етажната собственост.

Етажните собственици трябва да търсят човек, които да ги води, да им помага, показвайки им правилата и поведението, които трябва да бъдат възприети от гражданското общество. Моето наблюдение е, че голяма част от хората не познават добре дори най-елементарните правила - от това как се провежда общо събрание до това, че много не знаят за съществуването на закона и че той трябва да се спазва от всички.

Законът за управление на етажната собственост в България е преработван няколко пъти и продължава да се счита, че е несъвършен, дори неадекватен. От какви промени според Вас се нуждае законодателството, за да се управлява адекватно етажната собственост?

Има много неща, които трябва да се променят. Едно от тях е регулацията на услугата професионален домоуправител. Има проблем и с формирането на таксите за поддръжка на сградите. Разходите в един блок към момента в България се плащат като твърда такса на апартамент или на човек. В Италия например се плаща на дял на жилището от общата площ на сградата, калкулирани с различни параметри като височина на етажа, географска експозиция, употреба на общите части.

Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Да си видял във Виена, Париж или Лондон да има климатици по фасадите или остъклени балкони? Там също има много стари сгради, но хората следят за хармоничната и красива градска среда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 10 години
Съгласен съм, че трябва да има правила, но не съм съгласен с това да търся разрешение от общината, за да си сложа климатик. Може да се определи климатиците да бъдат един под друг, но че загрозявали фасадата - айде моля, моля! Те тези жабари големи естети се писаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Зомбирани лъжци като него живеят и приказват като анархисти щом режима на управление е различен от техния.Затова съм съгласен с твърдението, че фашизма и социализма (руския и източноевропейския) са две страни на една и съща монета и няма кой знае каква разлика помежду им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Тук ще се съглася с тебе, макар да се случва рядко. Прави впечатление, че точно отявления "ляв" тука SS-23, който по принцип да събере всичко и да раздава по равно, точно той каза, че не може никойа да го на кара да плаща в блока. Ето такива са истинските социалисти (комунистите са друго нещо)цитат:Когато общото събрание приема някакво решение за ремонт на нещо, което трябва да се плащало от всички, никой не пита тези, които евентуално са против, дали има физическа възможност да плащат ?!? Не може някой да ми каже - ще плащаш !! Който е гласувал - да плаща !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
При 80% против, е ясно какво се случва. Дадох пример за една ЕС, но това е валидно и за държавата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
А когато имаш законова рамка (дори и най-добрата на света да е), А примерно 80% от гражданите не желаят по никакъв начин ад се съобразят с него какво става?Примерно не виждам в България кой политик (или правитекство) смело би се заел(о) да накара българските институции да прилагат закон, с който не са съгласни повече от 30% от гласоподавателите. Дянков беше единствен и е изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Както написах в темата във Форума, ЗУЕС е едно добро начало. Закона може да постави рамки, не да "налее" съзнание. Ролята на законите според мен е да определят рамка, правила и санкции при нарушаване. Останалото е въпрос на...."материал" :))) НО, когато определеното в закона се спазва и/или контролиращия това си е на мястото - няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Тъжното е, че при новото строителство, където няма бедни пенсионери се получава същото и много сгради след 5-6 години ползване изглеждат, като най-западналата панелка в Обеля :(Сегашната регулация за съжаление е голяма пречка пред нормалното развитие на пазара на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Основният проблем не са хората, а управляващите! Те трябва да бъдат тези, които измислят правилата на цивилизованото съжителство!Хората може не винаги да са узряли за промените, но мнозинството все пак биха могли да се убедят с аргументи, както стана със забраната за пушене на закрити обществени места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 10 години
най-смешното е че една не поддържана и занемарена етажна собственост чувствително сваля цената на жилищата и на тези който не искат да си плащат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още