IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Андреев: Конкуренцията на пазара на имоти в София ще се увеличава

Сериозните строителни предприемачи ще намалят темпото и ще оценяват риска по-внимателно, коментира съсобственикът и управител на „Планекс Холдинг“

08:14 | 29.11.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инж. Пламен Андреев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Инж. Пламен Андреев. Снимка: Личен архив

Инж. Пламен Андреев е съсобственик и управител на „Планекс Холдинг“. Роден е във Варна, където е завършил Строителен техникум, а след това Висшето военно-строително училище в София със специалност „Промишлено и гражданско строителство”. От 1982 до 1990 г. работи в системата на строителни войски. През 1990 г. основава ЕТ „Планекс – Пламен Андреев”. От 1993 г. е съдружник във фирма „Планекс” ООД. От 2002 г. е управител на „Планекс Холдинг“.

С Пламен Андреев разговаряме за тенденциите на жилищния пазар.

Г-н Андреев, вече повече от 25 години наблюдавате пряко как се развива пазарът на имоти в България. Как се промени ситуацията за този период от време и достигнахме ли вече онзи етап на развитие, в който можем да говорим за някаква пазарна зрялост?

Като процес – може би да, като постижения от гледна точка на продукт – все още има много какво да се желае. Наред с утвърдилите се предприемачи при тенденция за растеж на пазара продължават да се появяват случайни играчи – обикновено те са непрофесионалисти. Ниските критерии, стремежът за максимална печалба и минимални разходи девалвират продукта и постигнатото високо ниво, на което са работили много професионалисти дълго време. „Длъжници“ на продукта са и архитектите, които безропотно изпълняват желанията на възложителите и правят компромиси с естетиката, функцията и сградите като цяло. А това, което сега произвеждаме, поколения хора ще виждат и оценяват.

Наред със слабостите следва да споменем и добрите постижения в развитието на пазара. Все повече проекти, освен качествени сгради, предлагат и качествена среда и условия на живот – спокойствие, сигурност, добро озеленяване, условия за спорт и релакс, услуги. Ние от „Планекс“ започнахме това преди повече от десет години и се радваме на доволните и щастливи хора, които живеят в тях.

Успехът на проекта е в правилната концепция и непрекъснатия стремеж за усъвършенстване на продукта. Радваме се и на много други наши колеги, които споделят този начин на мислене и успяваме заедно. Това можем да наречем пазарна зрялост – да си новатор, да дадеш повече, преди да получиш, да си отговорен към качествата на продукта и към крайния клиент.

В момента един от въпросите, който всички си задават, е дали вървим към бързото надуване на нов балон на пазара в големите градове предвид резкия ръст на разрешителните за строеж поне допреди година и тенденциите при търсенето?

Стабилен пазар, с постоянен и дългосрочен растеж е най-добрият вариант. Бързият растеж в сегмента недвижими имоти и то на пазарни, а не на ликвидни цени, е трудно обяснимо явление. Единствената логика за това е липсата на достатъчно сигурност и доходност на спестяванията и изгодните лихви по жилищните кредити. Населението намалява (особено тази му част, която се нуждае от жилище – младите хора), доходите не са се увеличили, България не се „пръска“ от благоденствие.

Статистиката, която аз направих преди два месеца, показа данни, стряскащи всеки запознат с пазара. Вярно е, че вече има хора, които вследствие навлизането на чуждестранни компании и развитието на българския бизнес получават по-високи доходи и могат да си позволят ново жилище. Вярно е и че много хора сменят жилището си с ново и по-качествено. Вярно е и че е налице „връщане“ на заработени пари в чужбина, вярно е и че банките стимулират процеса с ипотечното кредитиране. Въпреки всичко това, екстремният оптимизъм на предприемачите създава донякъде усещането за опасност.

Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Как да го четем това?1. Няма купувачи и много нови копторки и кутийки са празни?2. Качеството е толкова зле та се нуждае от сериозна промяна и подобрение. а за средата около сградите въобще да не говорим?3. Демографската криза влиза в действие с рекордно малобройния набор 97 дето вече е на пазара на труда?4. А може би просто се връщат мутренските времена и споровете ще са с бомби и бухалки?5. Или в провинцията останаха само *** и най-некадърните и възрастните та няма ресурс , който София да дърпа оттам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още