Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Кит Колбърт: Международните предизвикателства ще доведат до насочване към мултиклауд решения

Технологичният директор на VMware разказва за разликата между 5G и 6G мрежите, както и какво ще е мястото на компанията в метавселената

Кит Колбърт: Международните предизвикателства ще доведат до насочване към мултиклауд решения

Снимка: компанията

Кит Колбърт се присъединява към екипа на VMware още през септември 2003 г., а в момента е старши вицепрезидент и главен технологичен директор на компанията. Отговорностите му включват гарантиране на дългосрочното технологично лидерство на компанията чрез програми за проучвания и иновации. Предвид позицията си, Колбърт се занимава с оформянето на визията на VMware и трансформацията ѝ към ориентирана към облака организация. С Кит се срещнахме на Световния мобилен конгрес в Барселона, за да обсъдим възможностите, които предоставят метавселената, блокчейнът и облачните услуги, както и какво е влиянието на войната в Украйна върху технологичната индустрия в Европа.

Работите за VMware от много години, но отскоро сте новият ѝ главен технологичен директор. Кои са основните Ви приоритети?

- На тази позиция съм от около 6-7 месеца. Първоначално бях най-фокусиран върху това наистина да разбера всичко, което се случва вътре в компанията. Имаме много голям екип и работим върху множество различни проекти. Това, което наистина харесвам, е фактът, че постът на главния технологичен директор обхваща множество иновации, проекти в зародиш, неща като екипа ни, отговарящ за проблемите с околната среда и социалното управление, както и част от основните ни инженерни компоненти. Така че трябваше да разбера как всички тези неща работят заедно.

Сега на ниво компания най-големият ми фокус е върху SaaS (от англ. software as a service – софтуер като услуга) трансформацията. Работя по това какво правим, за да станем истинска компания за облачни услуги. Хубавото е, че моят офис е голям катализатор на всичко това. Има много SaaS услуги, които са разработени с помощта на моя екип, за да поддържат нашите бизнес звена и да опростяват пътя им към облака.

Друга голяма област, върху която съм концентриран, е сигурността – неща като сигурен софтуер срещу атаки, насочени към веригите на доставките. Това е голяма задача, както за нас във VMware, така и за нашите клиенти. На трето място поставям иновациите. Има много страхотни иновации, които се случват. В момента сме на Световни мобилен конгрес, а тук си говорим за неща като Open Grid Alliance (OGA – индустриален консорциум, чиято цел е да дефинира следващото поколение интернет архитектура – бел. ред.) Това е нещо невероятно и е свързано с това как фундаментално ще преосмислим архитектурата на телекомуникационната индустрия. Същевременно правим неща, свързани с блокчейна в подкрепа на бизнеса. Това е основното.

Със сигурност имате немалко предизвикателства на този пост. Какви са те?

- Как да дадем тласък на промените, които искаме да направим, как да го сторим бързо, с минимални сътресения. Това е едно от нещата, при които трябва да постигнем баланс между желаното и постижимото. Говорим много за това в организацията. Едно от нещата, които аз правя, е да работя отблизо с нашите бизнес звена, за да тласкам напред много от тези промени. Но очевидно бизнес подразделенията са много фокусирани върху краткосрочните си цели. Въпросът е как да балансираме тези краткосрочни приходи, които така или иначе са ни нужни, с дългосрочните промени, които искаме да направим.

Работите с едни от най-големите телекомуникационни компани в индустрията. Каква е ролята Ви в оптимизирането на работните им процеси и в насърчаването на иновациите?

- VMware беше компания за инфраструктура. Ако погледнете целия пакет от технологии – от хардуера до най-горното софтуерно ниво, ще видите разделителна линия между това какво се смята за инфраструктура и кое точно е приложение. Смятам, че много неща, които традиционно са били смятани за приложения, сега преминават към частта с инфраструктура. Истината е, че тази разделителна черта избледнява. Причината за това са множеството иновации в сферата на инфраструктурата, по някакъв начин инфраструктурата се стандартизира. Именно в това се крие възможността, която имаме в телекомуникационната област. Преди, ако погледнете към традиционния RAN (Radio Access Network - мрежа за радиодостъп между крайно устройство и основна мрежа на оператора), той е силно интегриран на софтуерно и хардуерно ниво, а доставчикът трябва да прави всичко. Open RAN моделът можем да разделим тези слоеве и различните доставчици. Те могат да правят своите си специфични неща и наистина да правят иновации. Смятам, че именно в това можем да им помогнем – да се грижат за инфраструктурата си и да им помогнем да достигнат по-високо ниво на иновации.

Кои индустрии в най-голяма степен използват облака на VMware, освен телекомуникационната?

- Всъщност става дума за широк спектър от индустрии. Едно от нещата, които помогнаха на VMware да бъде толкова успешна, е фактът, че нашите технологии са приложими в почти всички индустрии. Финансите са една от големите, здравеопазването. Работим много с производството. Наистина са много, но мисля, че част от тях са от ранните потребители на нови технологии. Специално при телекомите виждам огромни възможности. При тях процесите отнемат малко повече време, защото говорим за наистина голям мащаб, за много системи, разпръснати по целия свят, както и за наистина високо ниво на качество на услугите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Имената на бизнеса
Д. Берковски: Най-рано след две години ще имаме подводен кабел през Черно море