IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Величков: България е последна в Европа по навлизане на 4G

Макс Телеком ще изплати задълженията си към КРС в срок и планира скоро да пусне традиционна гласова услуга като четвърти телеком

08:11 | 02.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

На фона на новините около Макс Телеком и съобщението, което КРС оповести, че стартира процедура по отнемане на лиценза на компанията заради неизплатени задължения, Investor.bg се свърза с изпълнителния директор на Макс Телеком Нейчо Величков. С него коментирахме развитието на 4G мрежите в България, бъдещето на 5G, конкуренцията на пазара на телекомуникационни услуги и прогнозата на Макс Телеком за 2016 г. Ето какво ни разказа той:

На 24 февруари КРС обяви, че е стартирала процедура по отнемането на лиценза на Макс Телеком за радиочестотния спектър в обхват 1800 MHz. Посочената причина беше за неплатени задължения в размер на 1,5 млн. лева. Възможно ли е наистина лицензът на компанията да бъде отнет?

За начало искам да поясня, че става дума за една стандартна процедура на КРС, която цели да стимулира операторите да заплащат задълженията си. Ние ще заплатим споменатата сума в срок и няма никакви причини за притеснение от страна на нашите потребители. Напротив, продължаваме да следваме стратегията си за дългосрочно присъствие на българския пазар и в подкрепа на моите думи ще предложим през следващите месеци нови интересни услуги и новини, свързани с компанията.

Не допускаме вариант, в който лицензът ни за ползване на честоти да бъде взет. Разбираме, че има други оператори на пазара, които много искат да имат честотите ни, но няма да ги получат. Нещо повече, заявили сме пред КРС, ще получим и ще платим да използваме още 2х5 MHz от честотния спектър, с които ще сме един от първите телекоми в България с възможност да постигне LTE Advanced скорости на мобилния си интернет. Ние правим бизнеса си по алтернативен начин, с нови технологии, с редица иновации, затова и пътят ни е по-труден, но го правим, защото вярваме, че България заслужава по-качествени услуги на по-достъпни цени, което не може да стане, докато големите се подкрепят в задържането на старите технологии на високи цени и пречат на по-малките да развиват пазара.

Каква е причината за натрупването на задължения в такъв размер за периода 1 юли 2015 г. - 31 март 2016 г.?

Едва ли ще Ви изненадам, ако кажа, че за телеком индустрията всъщност тази сума съвсем не е висока. От навлизането си на българския пазар до сега Макс Телеком е платил над 50 млн. лева. Можете да си представите, че сумата от 1,5 млн., колкото дължим, е незначителна на този фон.

След излизането на новината обявихте, че става дума за стандартна процедура, която цели да стимулира операторите да заплащат задълженията си. Какви други последствия може да има тя за вас?

Процедурата не може да има странични последствия, освен негативно влияние върху имиджа ни, но предприемаме всички допустими от закона мерки, за да избегнем това влияние. Ще заплатим изискуемата от КРС сума в срок и се надяваме да няма последващи спекулации по наш адрес. А аз ще си позволя да споделя, че излизането на това писмо на КРС в медиите беше именно спекулация. Вероятно динамичното ни развитие през последните месеци, както и фактът, че скоро ще пуснем традиционна гласова услуга като четвърти телеком, плашат конкурентите ни.

Всичките пет мобилни оператора имат заявки за пускането на 4G мрежи през 2016 г. Конкуренцията на пазара вече е огромна. Как ще се справите с това?

Развиването на конкурентната среда може да бъде само от полза за българските потребители и изразяваме задоволство, че най-накрая всички останали мобилни оператори „узряха“ за територията на 4G в България. Ние първи още през май 2014 г. пуснахме 4G LTE и въпреки че в началото другите гледаха с насмешка на това, сега вече 4G е реалност в България. Да не говорим, че по света вече се развиват и 5G мрежите.

Развиването на една честна конкуренция на пазара ще намали цените за потребителите и ще даде възможност за допълнителни търговски взаимоотношения между всички оператори на пазара. Уверени сме, че вървим по правилния път и ще намерим най-адекватните форми, за да се развиваме, независимо дали в кооперация с други оператори или самостоятелно. Така че – да, конкуренцията на пазара е огромна и ние от Макс се стремим да даваме най-ниската цена за 1000 MB в пакетни предложения на максимална скорост мобилен интернет в България в момента.

Последна актуализация: 05:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още