IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Хайду: България може да стане икономически двигател в Югоизточна Европа

Правителството трябва да постави приоритет върху високите технологии и телекомуникациите и заедно с бизнеса да обучи хората да разбират технологиите

07:45 | 30.11.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Питър Хайду. <em>Снимка: личен архив.</em></p>

Питър Хайду. Снимка: личен архив.

Питър Хайду e генерален директор на софтуерния концерн Cisco за Югоизточна Европа и е един от основните идеолози на Института за предприемачи на Cisco – той ръководи разработването и създаването на първоначалната концепция за програмата.

Питър Хайду е ръководил откриването на 3TS венчър фонда на компанията, който подкрепя малки и средни дружества в сектора на технологиите, медиите и телекомуникациите. С повече от 11 години опит, Хайду е известен с намирането на творчески решения на бизнес проблеми, разработването на стратегически партньорства и изграждането на нови, иновативни стратегии за излизане на пазара и бизнес модели.

Часове след удостояването му с титлата „Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ мениджърът разказа пред Investor.bg виждането си за бъдещото развитие на технологиите и икономическото развитие на България.

- Г-н Хайду, във вашата презентация по време на удостояването ви с титлата „Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ, споменахте, че България има шанса да стане европейски двигател в Югоизточна Европа. Бихте ли пояснили какво точно имахте предвид?

Това е само една възможност, не твърдя, че ще се случи непременно. В момент като сегашния, когато България има стабилни управление и валутна система, е подходящо българските компании да започнат да мислят как да вложат усилия не само върху местния пазар, но и върху пазара на съседните страни. Може би първо в Македония, Босна, Косово и Сърбия. Има няколко такива компании, предимно от сектора на високите технологии с милионни приходи, които вече са започнали това. 

За сравнение, ако разгледаме като цяло страните в Югоизточна Европа, ще забележим, че Румъния е държавата с най-голям пазар. Въпреки това повечето румънски компании са се концентрирали в разработването на вътрешния си пазар.

На друга позиция застават останалите страни в региона, които реално представляват по-малки пазари. При тях наблюдаваме една много интересна тенденция. В Словения, например, най-богатата страна в Югоизточна Европа, има много големи местни компании, които са навлезли на пазарите и в други страни като бивша Югославия.

Корпорации като Nova Ljubljanska Banka и Merkator имат операции почти навсякъде, а Telekom Slovenia, която е собственост на държавата, оперира в Босна, Албания, Косово, Македония. Това е една умна стратегия, защото местните компании разбират югоизточния регион, докато някои от западноевропейските им конкуренти все още смятат, че страните от него са високорискови.

Като допълнение, в югоизточния регион има само две членки на ЕС – Румъния и България. В този смисъл, отчитайки икономическите фактори като стабилната валута и европейското членство, считам, че България наистина има реален шанс да стане двигател на растежа и да увеличи влиянието си в някои държави в региона, особено ако приеме стратегията на Словения и се насочи към бизнес със съседните страни.

- А по какъв начин мрежовите технологии могат да поощрят и променят бизнеса?

Фундаменталната промяна на „мрежовата технология“ е, че докато преди съдържанието и иновацията идваха преди всичко от Запада, сега съдържание може да създаде всеки. Да вземем за пример 12-годишните ученици от Свиленград, които създадоха социална мрежа – ShareIT – усъвършенстван вариант на Facebook. Това показва още веднъж, че съдържанието може да бъде създадено наистина от всеки, като съществува абсолютна демокрация по отношение на създаването на иновации и знания.

Аз очаквам, че нови технологии и нови тенденции могат да бъдат създадени и в България, във ВУЗФ например. Защото цялата идея за Институтите по предприемачество е да се създава съдържание, което да може да се споделя. Това е начинът, по който технологията променя света.

Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Mupo
преди 12 години
С нищо от това което казваш не съм съгласен освен с "като си умен къде са ти парите" в тази връзка Дянков май не е съвсем беден. При положение че нямаш право да печаташ пари единствените ходове които ти остават за да направиш парите достъпни, е да изглеждаш максимално стабилен което ти осигурява по ниски лихви което значи по достъпни пари. На второ място може да се опиташ максимално добре да изхарчиш всичко каквото имаш което обаче носи със себе си "Пари няма!" Не знам дали помниш колко бяха лихвите преди "да се закичи като сврака" със стабилност. Най голямата грешка обаче според мен допускаш като казваш "да си ходи". Всеки който претендира да разкара някой трябва обосновано да казва кой трябва да дойде на негово място. Най - пресния пример за такива недообмислени смени е здравното министерство. Да бърза да разкара един който май крадеше се натресе на една дето май беше луда. Така че внимавай какво си пожелаваш да не ти се сбъдне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Тя България може и да може, но, не и с ТОВА правителство. Щом министърът на финансите /човекът, който е ДЛЪЖЕН да направи максимално достъпен за икономиката съответния ресурс, сиреч, парите, за висок и устойчив ръст/ не вижда по-далеч от носа си, работата вече е изтървана. Както е вярна приказката "като си умен, къде са ти парите?" така, в случая, ако определени фактори си бяха на мястото, държавата ни нямаше така да затъне. Кичи се със "стабилност" , както сврака - с бляскави дрънкулки. Не разбира елементарното, тръгнал държава да оправя...Е, видяхме, докъде я докара "Пари няма!".Да си ходи по-скоро, докато не е оплескал всичко.Ало, г-н премиер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Като казахте вицове - имаше един по този повод:"Въпрос: Какво прави ***, седнал пред компютъра?Оговор: Рови в Recycle Bin-а."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Mupo
преди 12 години
що какво му е на заглавието "...МОЖЕ да стане..." то и аз МОЖЕ да стана милиардер проблема е в математиката .... а тя показва че и моят шанс това да се случи е колкото на България да стане икономически двигател ~0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
mrvip
преди 12 години
Четем само заглавието май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
това в графата вицове ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още