Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Учени: TikTok не представлява заплаха за щатската национална сигурност

Приложението не е по-натрапчиво от Facebook, що се отнася до събирането на данни, установяват изследователите

Учени: TikTok не представлява заплаха за щатската национална сигурност

Снимка: Bloomberg LP

Компютърният код, стоящ в основата на TikTok, не представлява заплаха за националната сигурност за САЩ, става ясно от ново проучване на университетски изследователи по киберсигурност.

Докладът бе публикуван в понеделник от групата за киберсигурност към Университета в Торонто Citizen Lab, след като по-рано правителствени служители в множество държави, включително в администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, предполагаха, че популярното китайско приложение за кратки видеа може да помогне на Пекин за шпионската му дейност в чужбина.

Citizen Lab, която публикува редовни доклади за цензурата и наблюдението от страна на китайските приложения за социални медии, не е открила доказателства за „явно злонамерено поведение“ след технически анализ на TikTok, която е собственост на базираната в Пекин ByteDance Ltd, пише The Wall Street Journal.

Приложението, изградено около пристрастяващи алгоритми, които обслужват потоци от кратки видеоклипове, не е по-натрапчиво от Facebook, що се отнася до събирането на данни, установяват изследователите.

Още по темата

Те обаче предупреждават все пак, че може да има проблеми със сигурността, които не са открили и също така заявиха, че китайското правителство може да използва „нетрадиционни начини“, за да принуди ByteDance да предава данни, използвайки законите за националната сигурност на страната.

Независимо от това, проучването не открива „непосредствени проблеми със сигурността с TikTok“, казва Пелеон Лин, водещ автор на изследването. Той отбелязва също така, че няма доказателства Пекин да използва извънредни мерки за достъп до данните - за потребителите на TikTok.

Усилията на администрацията на Доналд Тръмп през миналото лято да забрани TikTok даде началото на продължителна сага, включваща ответни разпоредби от китайското правителство и сделка в последния момент за продажбата на американските операции на приложението на Oracle Corp., която бе отложена за неопределено време, след като Тръмп загуби изборите.

Понастоящем администрацията на Байдън оценява дали заплахата за националната сигурност, цитирана от предшественика му, продължава да гарантира забраната за ползване на приложението.

Аргументът на Тръмп, цитиран и в изпълнителната заповед, е, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност, защото китайското правителство може да я използва, за да открадне личните данни на около 100 милиона американски потребители на приложението. Изпълнителната заповед също така подчертава риска TikTok да цензурира съдържание, което китайското правителство счита за политически чувствително, и да разпространява дезинформация.

Представители на Тръмп не са коментирали темата пред WSJ.

Приложението привлече вниманието и на редица други правителства по света. Миналия юни, след смъртоносни гранични сблъсъци с Китай, индийското правителство забрани TikTok и десетки други китайски приложения, позовавайки се на опасения за киберсигурност. Пакистан, дългогодишен съюзник на Пекин, също наложи временни забрани за TikTok за нещо, което страната нарече „неприлично съдържание“.

И в двата случая ByteDance заяви, че се ангажира да работи с властите, за да разреши проблемите им.

Приложението достигна около 2,5 милиарда инсталирания в световен мащаб до миналата седмица, показват данни на компанията за анализ на приложенията Sensor Tower, въпреки че броят на новите инсталации е спаднал от януари с 54% в сравнение с предходната година, вероятно поради забраната в Индия и заради други регулаторни ограничения от 2020 г.

Тези забрани имат „многобройни политически мотиви“, твърди Citizen Lab в доклада си, добавяйки, че изследователският екип иска да анализира проблемите за неприкосновеността на личния живот и сигурността в TikTok и неговия китайски еквивалент, Douyin, от „базирана на доказателствата техническа“ перспектива.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Имената на бизнеса
Softline: Киберсигурността е приоритет по цял свят