IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb възражда плановете си за IPO по необичаен начин

Най-доброто, което можем да направим, е да сме готови, твърди съоснователят и изпълнителен директор на Браян Чески

12:50 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

„Еднорогът“* на пазара на краткосрочното наемане на жилища Airbnb започна 2020 г. с планове да стане публичен, докато избухването на коронавируса не сложи спирачки на пътуванията и сви бизнеса с около 80% за шест седмици.

Но след внезапното завръщане на търсенето през последните седмици плановете за IPO също се завърнаха, заяви съоснователят и изпълнителен директор на Airbnb Браян Чески, потвърждавайки, че компанията е възобновила работата по първичното публично предлагане ( IPO) и ще го осъществи през 2020 г., ако пазарът е „готов".

„Ще започнем да възобновяваме цялата дейност, за да сме готови да бъдем публична компания“, каза Чески в интервю за Yahoo Finance.

Той обвърза частично времевата линия на потенциално IPO с широкото желание за пътувания, което остава открит въпрос на фона на продължаващите огнища на коронавирус в Южната и Западната част на САЩ, както и постоянните опасения за полети сред повечето американци.

„Ние също така не искаме да ставаме публична компания, ако светът не е готов за нас“, казва той. „Ако хората са наистина изнервени от пътуванията, ако не са много наясно за Airbnb, тогава пазарът не е готов“, поясни мениджърът.

Airbnb, оценена от инвеститорите на 31 милиарда долара преди пандемията, е получила предложение да се листне като част от сделка с компания за придобивания със специални цели (SPAC), съобщи Ройтерс в сряда. Все по-популярният метод за публично листване би предложил по-бърз път от традиционното IPO.

Чески подчерта устойчивостта на компанията, но каза, че общото чувство на несигурност на фона на пандемията може да ѝ попречи да стане публична в близко бъдеще.

„Свидетели сме на първоначално възстановяване“, казва той. „Нашият бизнес се връща към нивата на 2019 г., без да харчим долар за реклама - или много, много малко долари за реклама - това е наистина положителен знак“, признава той.

„Така че искаме да сме готови, веднага щом пазарът е готов. Мисля, че пазарът вероятно иска да види това развитие малко по-дълго“, добавя той. „Ето защо определено не искам да изключа тази година. Но не искам да подчертавам и тази година, просто защото светът се променя толкова бързо“.

Миналата сряда Чески е казал на служителите, че компанията е възобновила плановете си да се листне заради по-силния бизнес, отколкото се очакваше през последните седмици, съобщи и New York Times.

През септември миналата година Times съобщи, че някои служители са написали писмо до съоснователите на Airbnb, в което изразяват желание да продадат доходоносните си акции – ход, възможен само след като компанията стане публична.

Чески предупреди срещу спекулациите за това как ще продължи да се развива компанията през следващите месеци.

„Не мога да предскажа как ще изглежда светът през следващите няколко месеца, точно както преди няколко месеца не бих могъл да предскажа как ще изглежда светът днес“, каза той. „Така че най-доброто, което можем да направим, е да сме готови“.

*Еднорог се нарича стартъп, оценен на поне 1 млрд. долара

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още