Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имоти

България е на седмо място в ЕС по годишен ръст на цените на жилищата

През второто тримесечие цените се ускоряват на тримесечна и на годишна основа спрямо първите три месеца на 2018 г., сочат данни на Евростат

България е на седмо място в ЕС по годишен ръст на цените на жилищата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в България са се ускорили през второто тримесечие на годината, отбелязвайки ръст от 2,8% на тримесечна основа и 7,5% на годишна основа, сочат данни на Евростат.

За сравнение, през първото тримесечие на тази година цените на жилищата у нас нараснаха с 0,9% на тримесечна и 7,1% на годишна база. Годишният ръст на цените на жилищата обаче се забавя в сравнение с четвъртото и третото тримесечие на миналата година, когато той достигна съответно 8,2% и 9%.

През второто тримесечие България се нарежда на четвърто място в ЕС по ръст на цените на жилищата на тримесечна основа и на седмо по годишен ръст.

Още по темата
Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие е регистриран в Словения (13,4%), Ирландия (12,6%), Португалия (11,2%) и Унгария (10,4%).

Преди България са също Холандия (9,3%) и Латвия (8,7%), а страната ни дели седмото място с Чехия, която също отбелязва годишен ръст от 7,5%. Годишен спад на цените на жилищата е отчетен само в Швеция и Италия от съответно 1,7% и 0,2%.

Спрямо предходното тримесечие най-голям ръст на цените на жилищата отново е отчетен в Словения (4,2%), следвана от Малта (3,2%), Латвия и Румъния (3,1%), а само в Хърватия е регистриран спад на цените на жилищата на тримесечна база от 0,2%.

Общо в еврозоната и ЕС цените на жилищата са се повишили с 4,3% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Спрямо първото тримесечие цените в еврозоната и ЕС са се покачили с 1,4%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
deant до: Sitting_Bull
преди 4 месеца
народа като неук заслужава да е измамен ли? измамен и то на високо ниво. според мен като се има впредвид историята от последните 10 години с пукане на балони трябва държавните инститиции да следят за прегряване на пазара и да имат право да вършат нещо по въпроса. Ако не е така, изобщо за какво ни е държава, като тя нито пътища качествени прави, нито полицията ни пази, нито армия има, нито образование, нито здравеопазване. На фона на това което получаваме за данъците си, дори минималните такива са много.
1
 
2
 
5
Sitting_Bull до: Sitting_Bull
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Стои и въпроса за качеството на самите НИ и що толко народ се навива да плаща безумни цени. Банките за това не са виновни.
0
 
3
 
4
Sitting_Bull до: nkavrakov1982
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Абе и аз искам да имам собствено жилище, но като не искам да плащам кредит за да не ям дървото си плащам наема. Проблема е в това, че липсва закон за фалит на физически лица или щом има обезпечение банката го прибера и е до там ей затова така ги дават.
1
 
5
 
3
nkavrakov1982 до: Sitting_Bull
преди 4 месеца
Иди в някоя банка,влез и искай ипотечен кредит за жилище. Тогава ще разбереш, кой и с какво купува жилище. Бъди сигурен че кредит ще получиш.
1
 
8
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
След като нещо може да се продаде на по-висока цена и желаещи има ще е така. Ама били сме зле, ама инфраструктура няма, зелени площи, парко места липсват и народа се бутат като овце, че и навитаци да плащат повече и повече кой е виновен?

Още от Имоти
Airbnb ще предлага догодина и собствени домове