IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датски пенсионен фонд инвестира в земеделски земи в Румъния

Фондът ще отдаде нивите под наем на друга датска компания, която ще ги обработва

17:19 | 28.04.16 г.
Датски пенсионен фонд инвестира в земеделски земи в Румъния

Датският пенсионен фонд AP Pension разширява експозициите си към пазара на земеделска земя, съобщава онлайн изданието ipe.com. Фондът ще инвестира в ниви в източната част на Румъния, които ще отдава под наем на друга датска компания - FirstFarms, която ще ги обработва, допълва изданието.

AP Pension и FirstFarms са подписали писмо за инвестиционно намерение, като сделката е на стойност 375 млн. датски крони.

Сьорен Дал Томсен, главен изпълнителен директор на пенсионната компания, коментира, че фондът възнамерява да купува земя в Румъния, тъй като вижда голям потенциал за увеличаването на нейната стойност.

Планът е компанията да продължи да изкупува ниви в района, така че да комасира имотите и по този начин допълнително да увеличи стойността им.

FirstFarms е инвестиционна компания, чиято стратегия е да се купува, модернизира и управлява земеделски земи и селскостопански бизнеси в Източна Европа. По отношение на сделката с пенсионния фонд фирмата ще запази машинния си парк, а ще има и опция за обратно изкупуване на земите при приключването на споразумението.

Предвижда се споразумението да действа за срок от 10 години с опция за удължаване.

Преди две години AP Pension създаде Dansk Farmland – специализиран фонд на стойност 600 млн. крони за инвестиции в земеделска земя и селскостопански сгради, които да бъдат отдавани на фермери впоследствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още