IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на качествени жилища раздвижва пазара в големите градове

Миграцията е един от най-сериозните катализатори на жилищния пазар според експерт

13:20 | 12.06.14 г.
Дефицитът на качествени жилища раздвижва пазара в големите градове

Подобряването на жилищния пазар в големите градове не е свързано с макросредата, а с дефицита на качествени, нови жилища. Това коментира в предаването InvestBook на телевизия Bulgaria on Air Добромир Ганев, зам.-председател на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

По думите на Ганев през последните три-четири години инвеститорите са били доста плахи и не са реализирали почти никакви проекти, заради което се чувства липса на качествени нови жилища и това създава усещане за сериозно раздвижване.

„Не можем да отречем, че има доста отложени покупки през тези четири – пет години заради падащите цени, тъй като всеки изчакваше най-добрия момент. Когато в продължение на година и половина обаче има стабилен пазар, с минимални спадове и даже през последните месец-два НСИ отчете и лек ръст, това също е една от причините, които повлияват на пазара“, коментира експертът.

Той подчерта, че продуктите на банките за финансиране на покупка на жилище са се подобрили в сравнение с годините преди кризата.

Един от най-големите катализатори на жилищния пазар в големите градове е миграцията, подчерта Ганев. „За съжаление, тя не е процес, на който трябва да се радваме, но тези процеси се отразяват както на наемния пазар, така и на пазара на покупко-продажба на жилища. Но представете си каква е ситуацията в по-малките градове – там нещата са изключително различни и много трудно може да се стигне до реализация“, коментира той.

Според Добромир Ганев българският купувач на жилища вече е привикнал към политическите кризи и не се влияе от смените на правителството. „Ако говорим за инвестиционни покупки обаче, нещата са по-различни, тъй като инвеститорите се влияят от това накъде ще тръгне икономиката, какво ще бъде следващото правителство, дали ще бъдат проведени необходимите реформи“, каза още той.

Добромир Ганев ще модерира дискусията на Клуб Investor.bg на тема „Успешни практики при управлението на портфейли от имотни активи". Събитието ще се състои на 17 юни, от 18 ч., в Гранд Хотел София, зала „София“, а акцентите в дискусията ще бъдат:

- Проблеми, грешни подходи и рискове в процеса на търсене на инвеститори

- Стратегии за реализиране на портфейли

- Енергийната ефективност като важен фактор за успешното управление на активите

Освен Добромир Ганев, в дискусията ще участват Константин Бояджиев, директор "Бизнес развитие" в Галакси Пропърти Груп; Тодор Кавръков, мениджър отдаване под наем, Търговски център Европа; Виктор Генев, съдружник и мениджър "Бизнес развитие" в Консултантска къща "Амрита"; Гален Тодоров, инженер продажби в АХИ Кериър Клон България.

Целия разговор с Добромир Ганев можете да видите във видеото.

 Клуб Investor.bg се провежда със съдействието на АХИ Кериър Клон България и Консултантска къща "Амрита".

Институционални партньори на клуб Investor.bg са Индустриален холдинг - България, БФБ-София, Bulgaria ON AIR, Дакси и Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още