IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания и Италия - новият "магнит" за големите инвеститори в имоти

Джордж Сорос и и Джон Поулсън се насочиха към нов испански инвестиционен фонд, а Сорос залага и на пазара на имоти в Италия

10:35 | 04.03.14 г.
Испания и Италия - новият "магнит" за големите инвеститори в имоти

Милиардерът Джордж Сорос продължава да залага на възстановяването на сектора на имотите в Испания. Той е сред инвеститорите в испанския фонд за имоти Hispania, който предстои да излезе на борсата, съобщава Ройтерс.

В края на миналата година се появиха информации, че инвеститорът е купил 3% в испанската строителна компания FCC. По-рано Бил Гейтс купи 6 на сто от акциите на същата компания за 113,5 млн. евро.

Испанският инвестиционен фонд, в който е инвестирал Сорос, е привлякъл 314 млн. евро от инвеститори. Освен Джордж Сорос, в него средства е вложил и Джон Поулсън.

Сред другите големи инвеститори, участвали в набирането на средства, са Quantum Strategic Partners LP, Moore Capital Management LLP, APG, Cohen & Steers Inc. и Canepa group, информира Bloomberg.

Hispania планира да набере около 550 млн. евро от инвеститори. Фондът е набрал почти 60% от сумата, а целта му е за 15% възвръщаемост, според проспекта, който е публикуван на сайта на Мадридската фондова борса, посочва Ройтерс.

Инвестиционните фондове, насочени към имотите, са сравнително нови за Испания. Правителството наскоро промени законодателството, свързано с фондовете за инвестиции в имоти и облекчи и регулацията на наемите, което направи сектора изключително привлекателен за инвеститорите.

Hispania ще има сложна структура, като инвеститорите всъщност ще притежават дял от компания, която ще притежава фонд, инвестиращ в имоти. Това ще заобиколи някои рестрикции и ще позволи и инвестиции в дълг, свързан със сектора на имотите в Испания, както и дялове в компании за имоти, пояснява информационната агенция.

Джордж Сорос залага и на възстановяването на сектора на имотите в Италия, който все пак не претърпя чак такъв срив, през какъвто премина този в Испания. Милиардерът е купил 5% от Immobiliare Grande Distribuzione (IGD) – италианската група, която притежава редица апетитни шопинг центрове и инвестира и в строителство на търговски центрове, допълва Ройтерс.

Quantum Strategic Partners, която се управлява от Soros Fund Management, в понеделник купи около 3,15 на сто от IGD от самата компания, а останалите 2,75% - от втория по големина акционер в нея Unicoop Tirreno. Така на практика Сорос е вече третият най-голям инвеститор в италианската компания.

Стойността на сделката засега не се разкрива, но по сегашни цени 5-те процента от IDG струват около 19,7 млн. евро.

Италия бавно се измъква от хватките на най-тежката рецесия от 60 години, но според главния изпълнителен директор на IDG Клаудио Албертини ситуацията драстично се е променила през втората половина на миналата година въпреки високата безработица и отслабеното доверие на потребителите.

„Не сме се измъкнали от кризата, но финансовите пазари задават тенденциите и в този случай международните инвеститори започват да идват, тъй като виждат перспективи за възстановяване“, коментира Албертини.

Миналата седмица IDG съобщи, че през 2013 г. печалбата ѝ се е свила с 3,6%. Според Албертини обаче 2014 г. е започнала добре – посетителите в моловете на компанията са се увеличили с 3,5% през януари.

Според анализатора от Societe Generale Анри Куадрели инвестицията на Сорос е своебразен „вот на доверие“ в сектора на имотите в Италия. „Основният проблем на италианския пазар е, че не е нито особено прозрачен, нито особено ликвиден. Сорос може да въведе по-динамичен елемент в управлението на компанията“, коментира Куадрели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още