Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имоти

Как Airbnb регулира отношенията със съседите?

Компанията за краткосрочни наеми смята да въведе 24-часови горещи линии за обезпокоени съседи

Как Airbnb регулира отношенията със съседите?

Снимка: GettyImages.com

Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента прие на второ четене предложението собствениците на имоти, отдавани в платформи за краткосрочен наем като Airbnb и Booking, да получават одобрението на поне половината от съседите в блока. Сега предложението, което е част от промени в Закона за туризма, инициирани от петима депутати от ГЕРБ, трябва да влезе за гласуване в пленарна зала.

Според Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, ако предложението бъде прието, отдаването под наем за краткосрочно ползване на имоти през платформите Booking и Airbnb ще стане почти невъзможно.

„Има и други начини да се осигури спокойствието на съседите - чрез саморегулация“, обясни Павлов в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria. По неговите думи в много от случаите съседите са се разбрали собственикът, който иска да отдава краткосрочно, да плаща по-високи етажни такси и допълнителните приходи отиват за облагородяване на общите части и всички така са щастливи.

„При последното предложение за регулация на сектора се създава проблем, за да се предотврати хипотетичен проблем“, отбеляза той.

Още по темата
Вчера Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), каза пред Investor.bg, че действително е необходима комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, Общото събрание и останалите собственици. Според него обаче първо трябва да се помисли за промяна на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), разрешаваща дистанционно вземане на решения от Общото събрание или смекчаваща изискването за кворум за приемането им, тъй като в момента кворум от 50% присъствие на общите събрания в жилищна сграда е изключителна рядкост.

„Рискуваме напълно да ограничим възможността на собствениците на имоти да ги отдават краткосрочно, тъй като това ще бъде свързано с общата воля на едно събрание, чиито механизми за вземане на решение не са съвсем прецизни. Те създават трудности при ежедневното управление на етажната собственост, а какво остава за извънредни случаи каквото е краткосрочното отдаване на имоти“, отбеляза Попов.

Какво прави Airbnb за съседите?

Компанията за краткосрочни наеми Airbnb е създадена преди 11 години и вече има над 7 млн. стаи, апартаменти и къщи в над 81 хил. града в света. Обявените имоти на платформата от България са около 14 хил. Средно 2 млн. души отсядат всяка нощ в отдаван в Airbnb имот.

Миналата година списание Forbes оцени бизнеса на платформата за краткосрочни наеми на 31 млрд. долара. Очаква се през идните месеци тя да излезе на борсата и да увеличи многократно състояние на основателите си.

В края на 2016 г. Airbnb публикува обхватен документ, The Airbnb Policy Tool Chest, в който изразява готовност да работи с местните власти за регулирането на краткосрочните наеми в четири области – събиране на данъци, добри съседи, отчетност и прозрачност и защита на личните данни.

Компанията опитва да отговори на притесненията на общността, населяваща жилищни сгради с имоти за краткосрочно отдаване под наем, чрез инструмента Neighbor Tool, който улеснява съседите да се свързват със служители на компанията, за да докладват за проблем. Когато съсед съобщи за проблем с имота за краткосрочен наем, свързан с вдигане на шум от гостите например, служител на платформата уведомява собственика на имота и ако проблемът не бъде разрешен, обявата може да бъде спряна за известно време или напълно премахната от сайта. Само през първия месец от съществуването на инструмента Airbnb е премахнала близо 2000 обяви от сайта си – от Сан Франциско до Южна Корея.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
Yanis83 до: Minka
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Съгласен съм с мнението ви относно тези платформи,но профила на инвеститорите в тази нова ниша,няма нищо общо с профила на субекта Грую.За да стане Грую инвеститор в подходящи за краткосрочно отдаване жилища(в центъра на София),трябва да продаде цялото землище на Сусурлево. Фирмите които се занимават с този сравнително нов бизнес имат много сериозни капитали и стабилно лоби.
12
 
10
 
1
преди 7 месеца
Още малко и ще направят доброволни отряди за въвеждане на ред в апартаментите отдавани под наем краткосрочно. Аре моля Ви се, като купувам апартамент то той е в сграда с режим на ЕС, не си купувам част от "апартхотел". След мен идва например Грую от Сусурлево, продал ниви в района на Павликени и решил да печели от отдаване под наем в центъра на София. Какъв е той , че да решава да променя предназначението на сградата?! А мерси от такива бизнеси и липса на държава. Този път казвам едно голямо БРАВО на Герб! Фандъкова и тя да се вземе в ръце и районните кметове да си влизат в ролята.

Още от Имоти
Отливът на студенти от Лондон оставя празни много жилища под наем