IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна внася силно напрежение на пазара на бизнес имоти в Русия

Делът на чуждите инвестиции от общия обем инвестиции в бизнес имоти в страната се очаква да продължи да намалява през годината

11:00 | 28.05.14 г.
Кризата в Украйна внася силно напрежение на пазара на бизнес имоти в Русия

Доверието на инвеститорите в бизнес имоти и на наемателите в Русия рязко се е понижило през първото тримесечие на годината заради геополитическото напрежение, сочат данни на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) в новия доклад Global Commercial Property Monitor.

“Забавянето на пазарите на бизнес имоти в Русия предполага, че доверието е подкопано заради геополитическото напрежение и продължаващото забавяне на икономическата активност, като се засилва рискът от рецесия“, се посочва в доклада.

„Ситуацията на пазара на бизнес имоти, както и в икономиката като цяло, се характеризира с висока несигурност, която без съмнение се отразява негативно на инвестиционния климат и търсенето“, коментира Мария Котова, MRICS, партньор и изпълнителен директор на Knight Frank Russia & CIS.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Русия се е понижил с 35% на годишна база през първото тримесечие на годината до 635 млн. долара (463 млн. евро). Обемите са поравно разпределени между сегмента на офисите и на търговските имоти.

Котова прогнозира, че делът на чуждите инвестиции от общия обем инвестиции в бизнес имоти в Руската федерация ще продължи да намалява през годината. „Не очакваме значителна промяна в ситуацията скоро. Тенденциите от края на 2013 г. и началото на 2014 г. ще продължават. Потребителското търсене в много регионални градове намалява, както и оборотите на търговците“, посочва тя.

Същевременно обаче Котова предупреждава, че строителството на новите търговски центрове продължава по план, като тази година в Москва се очаква на пазара да излезе рекорден обем от търговски площи. Това със сигурност ще се отрази на дела на празните площи, който се очаква да достигне 7% през 2015 г.

Пазарът на бизнес имоти в Европа – разликите стават все по-видими

Възстановяването на европейския пазар на бизнес имоти върви на различни скорости в различните държави заради смесената икономическа и политическа картина, посочват от RICS. Доверието се ускорява на много от европейските държави, които бяха тежко ударени от кризата, след като икономиките успяха да излязат от рецесията.

Видим значителен ръст на доверието се наблюдава в Ирландия, Испания и Потругалия. Прогнозите за обема на трансакциите в тях през тази година са по-високи в сравнение с очакванията за обема на трансакциите в останалите държави, които организацията наблюдава.

Безработицата в тези държави започна бавно да намалява, търсенето се засилва и наемите ще се върнат към ръст, посочва се в доклада. Отделно се наблюдава все по-голям интерес от страна на инвеститорите, които искат да навлязат на тези пазари. Увеличава се и обемът на капитала, който те са готови да вложат.

Според Едуардо Фернандес-Куеста, MRICS, председател на RICS Испания, в момента не може да се говори за балон, защото „инвеститорите са различни и поведението им е различно“. „Критериите на инвеститорите се базират на пазарно проучване“, допълва той, но предупреждава, че все пак участниците на пазара трябва да бъдат изключително внимателни.

Същевременно доверието на инвеститорите и наемателите във Франция и Холандия продължава да се понижава, въпреки че и двете страни излязоха от рецесията през втората половина на миналата година. В резултат се увеличават запасите и на двата пазара, най-вече в сегмента на офисите. Това доведе до ново разширяване на пакетите „подсладители“, които собствениците на бизнес имоти предлагат на наемателите, а наемните равнища остават под натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още