IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите ипотечни кредити в САЩ може да нараснат по-бързо от 2008 г.

Заематели, които са изгубили доходите си заради коронавируса, може да пропускат плащания 180 дни

21:32 | 03.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските ипотечни кредитори се готвят за най-голямата вълна от спиране на плащанията по заемите в историята. Ако планът за купуване на време проработи, те може да предотвратят още по-тежка криза – масово принудително извеждане на хора от дома им и хаос на ипотечния пазар, пише Bloomberg.

Заематели, които изгубят доходите си зарази коронавируса, а броят им вече расте главоломно с рекордните 10 млн. нови заявления при безработица, може да поискат да пропускат плащания 180 дни по ипотечни кредити, обезпечени от Федералната жилищна агенция, да избегнат наказания и удар по кредитната им история. Това обаче не е ипотечна ваканция. В крайна сметка те ще трябва да платят всичко.

30% от американците с жилищни кредити, около 15 млн. домакинства, може да спрат да плащат, ако американската икономика остане затворена до лятото и след това, сочат изчисления на Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics.

„Това е безпрецедентно събитие“, казва Сюзан Уочтър, преподавател по недвижими имоти и финанси в Wharton School към университета в Пенсилвания. „Голямата финансова криза продължи няколко години. Това се случва за месеци, за седмици“, допълва тя.

Същевременно кредиторите оперират на тъмно и нямат начин да прогнозират мащаба или трайността на пандемията или на щетите за икономиката. Ако вирусът бъде овладян скоро и икономиката се върне към живот, планът ще помогне на кредитополучателите да се върнат бързо в релси. Колкото по-големи са последиците, толкова по-тежко и скъпо ще бъде предотвратяването на принудителните извеждания от дома.

Бутон за пауза

„Никой не знае колко дълго ще продължи това. Програмата за временно освобождаване от плащанията по ипотечните кредити позволява на всеки да натисне бутона за пауза при настоящите обстоятелства и да си поеме дълбоко дъх. След това може да погледнем как ще изглежда света след шест до 12 месеца и да направим план“, казва Андрю Джакабович, бивш старши консултант в министерството за жилищната политика и градското развитие, който сега работи за жилищната организация с идеална цел Enterprise Community Partners.

Дори икономическите сътресения да са дълготрайни, правителството ще трябва да намери начин да предотврати принудителните извеждания, а това може да означава да опрости част от дълга, смята Тендай Капфидзе, главен икономист в LendingTree.

Рисковете от разрешаването на принудителни извеждания са твърде големи, защото те ще навредят на финансовите пазари и това може да зарази икономиката, допълва Капфидзе. „Очаквам ръководителите да направят всичко възможно да контролират финансовата криза. А това означава предотвратяване на принудителните извеждания с всички необходими средства“, отбелязва той. Ипотечни Ипотечни

Лаура Хаберщад, управител на бар във Вашингтон, получила отсрочка от кредитора си, но се нуждае от време, за да навакса. Коронавирусът е отнел доходите й, както на милиони други хора, и ги е заменил с несигурност. Ресторантът и бирената градина, където тя работи, са били принудени да затворят временно.

Лаура няма представа кога ще се върне на работа. И как се търси друга работа в хотелиерската и ресторантьорската сфера по време на глобална пандемия? Сега тя живее в Орегон с майка си, чиято туристическа агенция е била принудена да затвори.

Финансови затруднения

„Не знам как ще плащам ипотеката си и разходите за апартамента си, като в същото време успявам да се изхранвам. Само се надявам, че след като нещата заработят отново, ние, които сме засегнати от COVID-19, ще получим зачитане и достатъчно време да покрием всичките си плащания без наказания и по начин, който не ни създава финансови затруднения“, допълва Хаберщад.

Кредитополучателите трябва да се свържат с кредиторите си, за да получат помощ и да избегнат черни точки в кредитната си история, предвижда пакетът от стимули, който беше приет от Конгреса миналата седмица.

Bank of America съобщи, че до момента е позволила на 50 хил. потребители на ипотечни кредити да отложат плащания. Това включва заеми, които не са подкрепени от Федералната жилищна агенция, т.е. не са покрити от програмата на правителството.

Миналата седмица финансовият министър Стивън Манучин свика работна група за справяне с потенциалния недостиг на ликвидни средства на компаниите за обслужване на ипотечни кредити, които събират плащания и трябва да компенсират притежатели на облигации, дори ако собствениците на жилища ги пропускат. Групата трябваше да направи препоръки до 30 март.

„Ако голям процент от клиентите ни, да речем 20%-30%, не могат да правят плащане шест месеца, повечето компании за обслужване на ипотечни кредити няма да разполагат с необходимия капитал за покриване на тези плащания“, казва главният изпълнителен директор на компанията Quicken Джей Фарнър.

Компаниите за обслужване на ипотечни кредити искат Федералният резерв и министерството на финансите да използва парите от плана за стимулиране на икономиката на стойност 2,2 трлн. долара, за да им помогне да избегнат ликвидна криза, тъй като по-малко заематели правят плащания, а компании са принудени да продължат да плащат на притежателите на облигации.

Но членове на Съвета за наблюдение на финансовата стабилност на Манучин обсъждат отлагане на подобна програма, за да видят дали други задействани през последно време политики облекчават ефективно недостига на ликвидности, съобщават запознати източници, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер.

Утрояване на служителите

Quicken, която обслужва 1,8 млн. кредитополучатели, има достатъчно силен счетоводен баланс, за да обслужва заематели, като в същото време плаща на притежателите на облигации, обезпечени с ипотеките й, казва Фарнър.
Компанията планира почти да утрои служителите в кол центъра си до май, за да поемат очаквания порой от заематели, търсещи подкрепа, допълва той.

Ако пандемията ни научи на нещо, това е как бързо може да се промени всичко. Само преди няколко седмици ипотечните кредитори прогнозираха най-силния пролетен сезон от години за жилищните продажби и рефинансирането на ипотечни кредити.

Хаберщад се готвела за големи тълпи от хора в бирената градина, но тогава дойде коронавирусът. Сега тя е зависима от помощите си при безработица от 440 долара на седмица.

„Всички искат да работят, но ни молят да не го правим в името на по-голямо добро“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още