IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Диков предлага при саниране на сгради в София да се поставят и соларни панели

Според експерти сега е времето за подобряване на енергийните мрежи заради успокояването на инвестициите в строителство

13:48 | 21.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
П. Диков предлага при саниране на сгради в София да се поставят и соларни панели

Инсталирането на фотоволтаични (слънчеви) панели върху покриви на големи сгради в столицата би трябвало да върви паралелно със санирането на сградите. Това заяви по време на дискусия за енергийната инфраструктура в София главният архитект на града Петър Диков, цитиран от БТА.

Той посочи, че в София има 350 хил. покривни площи на общински училища и детски градини, а също и около 2 млн. кв. метра покриви на жилищни панелни сгради, на които би могло да се инсталират фотоволтаици.

Сега е времето да се предприемат действия за подобряване на енергийните мрежи, защото засега има успокояване на инвестициите в строителство в София, отбеляза Петър Диков. По думите му, това е временно и когато кризата отмине и започне отново да се развива строителството, инфраструктурата трябва да е готова да го посрещне.

По-голяма част от съоръженията на електроразпределителната мрежа в столицата са надхвърлили експолатационния си срок, каза от своя страна регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал, съобщиха от дружеството.

Той посочи, че повечето електроенергийни съоръжения в столицата са на възраст над 30 години при експлоатационен срок от 30 години. През последните години прогресивно се увеличава броят на авариите, както и времето за отстраняване на повредите. Ако не бъдат взети спешни мерки за подобряване на състоянието на критичната електроенергийна инфраструктура, тенденцията ще се задълбочава, беше отчетено по време на дискусията.

Критичната енергийна инфраструктура (съоръжения и системи, чието спиране или неизправност  може да застраши здравето и сигурността на населението и околната среда) на София се нуждае от модернизация, за да се повиши сигурността на електроснабдяването в столицата, подчерта Докладал. 

„Доброто състояние и сигурността на критичната инфраструктура в София е от решаващо значение за бизнеса. За нас е изключително важно да имаме сигурността и спокойствието,  че дейността ни ще протича безпроблемно. Затова смятаме, че проблемът с инвестициите и модернизацията трябва да бъде разрешен час по-скоро и преди ситуацията да е станала критична”. Така коментира въпроса и Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Волтаици хубаво, само да не казва и от кого да се купуват, че тогава пак ще лъсне работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
еххх, а преди кризата този умник предлагаше да им правим паркинки отгоре :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Ами може ли поне малко климатика поне през деня, ъ? Само за пулвин час ... лекичко на първа ..? няма да хъби многу ... Само аку имъ нужда ... Лятуту ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Пълна глупост! Дори сега в пикови моменти през лятото когато фотоволтаичните полета в германия произвеждат най-много ток, ги изключват от системата, защото няма нужда от тях. Проблема на фотоволтаиците е че произвеждат само през деня! Истината е във малките семейни ветрогенератори! 10-20-50 kW. Върху къщичката и това е кяра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още