IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ипотечни кредити в България продължава да върви нагоре

Още е рано да се говори за балон на пазара на имоти, според експерт

09:38 | 03.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 53 млн. лева са отпуснатите през първата половина на годината ипотечни кредити, пазарът продължава да расте на фона на засилената активност на купувачите на жилища.

Това коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Техомир Тошев от консултантската компания КредитЦентър.

"Ако преди кризата годишният процент на разходите беше около 8%, в момента той е в рамките на около 5%, а лихвите по ипотечните заеми се движат в диапазона 4,25 – 4,75%", посочи Тошев.

Експертът очаква ипотечният пазар да остане активен и през втората половина на годината със запазване на тенденцията лихвите да продължат да падат плавно.

"От началото на годината тенденцията е на бавен спад. Най-вероятно ще видим и активно второ полугодие. Очакваме силен край на годината както на имотния, така и на кредитен пазар", коментира още той.

Основен двигател на пазара на имоти и ипотечни кредити са хора на възраст 35-40 години, които имат собствено жилище, но имат желание и финансови възможности да повишат стандарта си на живот, както и купувачите на първи собствен дом.

Тошев подчерта, че според различни анализи около 80% от хората, които живеят под наем, решават, че ще излязат на пазара и ще закупят жилище. Месечните разходи за покупка на жилище на кредит и разходите за наем в момента са почти идентични.

Той допълни, че хората не са и рисково настроени. Според него процентът на лоши кредити сред тези групи  купувачи ще е много нисък - под 2%.   

Тошев заключи, че цените на имотите са достигнали дъното през 2015 г. и са започнали възходящо движение. Според него обаче още е рано да се говори за балон.

Целия разговор с Тихомир Тошев можете да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още