IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плажовете може да се стопанисват само чрез концесии

Законови промени ще задължат наемателите да опазват природните ресурси

16:14 | 02.09.13 г.
Плажовете може да се стопанисват само чрез концесии

Плажовете да се стопанисват само чрез концесиониране – такава нормативна уредба обмисля да предложи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, съобщи БТА. Терзиева се срещна днес с представители на Асоциацията на концесионерите на морските плажове.

Министърът напомни, че в договорите за отдаване под наем на плажове пише, че те автоматично се прекратяват. Тя предлага да се въведе така нареченото "особено право на ползване" на тези имоти, които са изключителна държавна собственост. По този начин концесионерът ще бъде задължен да ползва имота така, че той да бъде опазен като природен ресурс.

На срещата е обсъдена и  категоризацията на плажовете – предложение, което бизнесът поставя от години. Според министъра целта не е да има плажове за бедни и богати, а да се плащат приемливи цени за всеки плаж.

На срещи с областните управители и общините Терзиева ще обсъди възможността максимално да се използват средствата, събирани от концесионни  възнаграждения, с цел да се подобрява инфраструктурата край плажовете.

„Методиката за определяне на концесионното възнаграждение трябва да се преразгледа, тя не е най-справедливата“, заяви министърът. Изменението на методиката трябва да стане със законови промени, но след анализ през последните 4 - 5 години какви възнаграждения са били плащани и какви неустойки са налагани.

На срещата с министъра концесионерите са посочили, че през последните няколко години комуникацията с министерството е била прекратена.

Проверки са показали, че на седем плажа не се спазва условието за свободно разполагаема площ. Само двама концесионери не са си платили възнагражденията навреме, те длъжат общо около 100 хиляди лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още