IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните жилища в Япония стремглаво се увеличават

Младите хора масово се преселват, стимулирани и от данъчните облекчения за ипотечнит

11:48 | 19.09.13 г.
Празните жилища в Япония стремглаво се увеличават

Пейзажът в токийското предградие Инариато, което се намира на час път с влак от японската столица, е осеян с разнебитени и запустели къщи, пише Businessweek. Близо 20% от жилищата и апартаментите тук са празни. Това обаче не е попречило на строителните фирми да изградят най-малко 8 нови жилищни комплекса в района през последните две години.

Премиерът Шиндзо Абе е амбициран да даде тласък на икономиката, като част от плана му е да съживи жилищния пазар и да стимулира жилищното строителство. Това обаче е в пълно противоречие с демографията на Япония.

В селските райони, предградията и по-непривлекателните квартали в големите градове се появяват все повече пустеещи жилища на фона на масовото преселване на младите хора. Данъчните облекчения за ипотеките за покупка на ново жилище, които неотдавна бяха удължени до 2017 г., пък засилват търсенето на нови имоти.

"Дори и при увеличаването на празните жилища, в страната се строи още и още", коментира Хидетака Йонеяма от изследователския институт Fujitsu в Токио. Според него това е абсурдно. По думите му около 18% от всички жилища в Япония в момента са необитаеми, като този дял може да достигне 24% до 2028 г.

През 2008 г. делът на празните жилища в Япония бе 13%. Оттогава той нараства с по един процентен пункт годишно.

Към 2008 г., откогато е последната официлна статистика, в Япония е имало 57 млн. жилища. Всяка година обаче се появяват най-малко 570 хил. жилища без обитатели. За сравнение, през последните три години броят на новостартиралите жилища в строеж се увеличава с по 31 462 годишно.

По данни на строителната компания Haseko Corp. неотдавна построените апартаменти в Йокосука струват средно 377 хил. долара. Същевременно празна двуетажна къща в Инариато с пет стаи се предлага само за 61 хил. долара. Къщите около нея също са празни.

"Наистина ли няма проблем да се строят още и още нови жилища?", пита Ватару Сакакибара от изследователския институт Nomura. "Не можем да спрем жилищните стимули, защото те съживяват икономиката, но трябва да се помисли за начини този проблем да бъде решен", допълва той.

Една от причините за засиленото търсене, което предизвиква засилване на новото строителство, са ниските ипотечни лихви. Фиксираната лихва по заем за ново жилище със срок от 35 години е само 1,9%. Друга причина са плановете на правителството да увеличи данъка върху продажбите, включително за жилищата, от 5% на 8% догодина.

Успешната кандидатура на Токио за домакинството на Олимпиадата през 2020 г. също предизвиква нова вълна от интерес към покупка на жилищни имоти в града. Посетителите в офисите на фирми за продажба на апартаменти в района на Токийския залив, където ще бъде изградено Олимпийското селце, са се удвоили от 8 септември насам, когато бе обявена новината за домакинството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още