IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на студентските жилища в световен мащаб се оценява на 200 млрд. долара

Обемът на сделките на пазара за 12-те месеца до края на юни възлиза на 4,7 млрд. долара, като се увеличава делът на активите, търгувани за над 50 млн. долара

14:04 | 10.11.12 г.
<p>
	Студентско общежитие в китайския град Ухан, провинция Хубей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Студентско общежитие в китайския град Ухан, провинция Хубей. Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на студентските жилища в световен мащаб се оценява на над 200 млрд. долара, като броят на студентите в чужбина се очаква да се увеличи от около 165 млн. души в момента до 263 млн. до 2025 г., сочи изследване на Jones Lang LaSalle, цитирано от онлайн изданието Business Standard.
 
Обемът на сделките на пазара за 12-те месеца до края на юни 2012 г. възлиза на 4,7 млрд. долара, като се увеличава делът на активите, търгувани за над 50 млн. долара. Това е показател за сериозен инвеститорски интерес към този клас активи, посочват анализаторите.
 
На пазара преобладават предимно строителни фирми, които сами управляват активите, но фондовете за частен капитал, националните фондове, пенсионните фондове, инвестиционните мениджъри и тръстовете за инвестиции в имоти също навлизат в сектора, който е привлекателен поради високите нива на усвояване и силното търсене, както и заради положителния растеж на доходите и наемите.
 
"Силният икономически растеж на ключовите азиатски пазари води до все повече студенти от тези държави по целия свят. За последните десетина години държави като Китай, Индия и Виетнам отчитат бърз икономически растеж и средната класа се разширява, което предизвиква търсене на висше образование и по-добри жилищни възможности в страните, където учат младежите", пише в съобщението.
 
Нарастващият брой на студентите от Азия, които решават да учат извън родните си страни, играе ключова роля за развитието на сектора на студентските жилища. През последните години делът на Азия на пазара на международни студенти е нараснал от 48% през 2004 г. до 52% през 2009 г.
 
Първите пет места по брой на чуждестранните студенти в чужбина се държат от Китай, Индия и Южна Корея, следвани от Германия и Франция. Най-популярните дестинации са САЩ, Великобритания, Австралия, Германия и Франция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още