Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имоти

Тихомир Тошев: Имотите за продажба са почти изчерпани

Над 10% ръст на изтеглените ипотечни кредити през лятото прогнозира кредитният консултант

Тихомир Тошев: Имотите за продажба са почти изчерпани

Снимка: Pixabay

Търсенето на имоти, особено в четирите най-големи града на страната – София, Варна, Пловдив и Бургас, е значително по-голямо от предлагането. Продавачите се въздържат от сделки, тъй като виждат, че цените на имотите  растат и искат да изчакат по-благоприятен момент за продажба. От друга страна, търсенето е голямо и то не може да бъде задоволено с наличните имоти. Това коментира кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНР.

Още по темата

„Имаме доста горещо лято на търсене на ипотечните кредити. Може би това лято ще отчетем ръст с около 10% спрямо предходното лято на изтеглените ипотечни кредити”, прогнозира той.

Тошев обясни, че лятото е традиционен период за почивка, но „част от хората избраха да съчетаят отпуската с почивката си и с покупката на имот”.

“Виждаме и активност по отношение на новото строителство, започват да се строят нови сгради. В момента то донякъде балансира пазара и помага да няма много голямо забавяне на сделките, но факт е, че имотите за продажба са почти изчерпани. За евентуален кредит с банката трябва да преговаряме още преди да сме предприели търсене на имот", съветва консултантът.

Той препоръчва на кандидат-купувачите да направят реалистичен бюджет за покупката на нов дом.

“Правилният бюджет се прави като предвидим колко пари имаме спестени за самоучастие в покупката, както и какъв кредит би могла да ни отпусне банката”, препоръчва консултантът.

Според него към допълнителните разходи се приспада брокерският комисион, нотариалните такси за покупко-продажбата, нотариалните такси за ипотеката, първоначалните разходи за кредита.

“Когато харесаме имот, също е добре да консултираме избрания имот с банката, защото има доста специфики, тъй като първоначалното одобрение, което ще ви направи финансовата институция, ще е само на база доходите ви. Може да получите примерно до 50 хил. евро кредит, обаче ако имотът, който сте харесали, е панелен - процентът на финансиране е различен. Ако имотът е в строеж – също има доста специфики в начина на кредитиране на такъв имот, разкри тънкости при избора на имот и размера на бъдещия заем Тихомир Тошев. – Затова след като харесаме имот, трябва да го обсъдим с банката. Тя трябва да ни потвърди, че можем да получим дадена сума на база доходи. Едва тогава трябва да пристъпваме към предварителен договор за покупка на имота.“

Консултантът пресметна, че таксите около покупката на имот съставляват около 8% от стойността му.

“Ако купуваме имот за 100 хиляди лева, около 8 хиляди лева ще са всички съпътстващи разходи, даде пример той. По думите на Тошев около 98% от всички теглени в момента кредити са в левове.

Той уточни, че в момента интересът към фиксираните лихви не е голям заради краткосрочния период, предлаган от банките.

“Хората не избират такива варианти, а продължават да си избират най-ниската възможна лихва – плаваща за целия период и да управляват кредита си, като го предоговарят или рефинансират във времето”, посочи кредитният консултант.

По отношение на прогнозите за покачване на лихвите върху кредитите той е на мнение, че „твърде дълго продължи кризата, твърде дълго индексите, които определят лихвите, вървяха надолу”.

Тихомир Тошев е на мнение, че най-вероятно ще има обръщане и движение нагоре.

“Засега очакванията са първоначално, че това движение няма да бъде много сериозно – 0,2-0,3 процентни пункта. По-важното е хората, когато теглят кредита, да си направят сметка какво би се случило, ако лихвата им се покачи и дали това няма да затрудни бюджета им”, препоръча той и даде пример, според който месечната вноска при тегленето на заема е 600 лева, но може да се увеличи до 650 или 700 лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от