IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търпимите строежи ще могат да се пристрояват и надстрояват

Издаването на разрешение за изработване на проект на подробен устройствен план ще става за 14, а не за 30 дни, предвижда предложение за промени в ЗУТ

12:07 | 17.02.14 г.
Търпимите строежи ще могат да се пристрояват и надстрояват

Търпимите строежи ще могат да се пристрояват, надстрояват, да им се извършват ремонти, реконструкции и преустройства, да се променя предназначението им, както и в тях да се извършват всички допустими по закон строителни и монтажни работи в съответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план.

Това предвиждат предложения за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Становища по предложените текстове може да се изпращат до 28 февруари.

Предложенията за промени в закона са във връзка с третия пакет от мерки за намаляване на регулаторната тежест, подготвен от правителството и насочен почти изцяло към строителния сектор.

Строително-ремонтните работи на търпими строежи ще се изпълняват след представяне на проекти-заснемане на съществуващия строеж, които се одобряват едновременно с инвестиционните проекти за новия строеж, за който се издава разрешение за строеж по общия ред, предвижда се още в поправките. В самото разрешение за строеж ще се отбелязва, че то е за строеж в режим на търпимост.

Предвидени са облекчения в съгласувателните процедури за инвестиционните проекти. Отпада изискването всички графични и текстови документи по всички части на инвестиционния проект да се подписват от всички проектанти. Проектантите ще полагат подпис, заедно с възложителя, само върху онези части от проекта, по които са работили.

Разрешение за изработване на проект за подробен устройствен план се дава с решение на общинския съвет по предложение на кмета на общината. Разрешението се предвижда да се издава в 14-дневен срок, а не едномесечен, както беше досега.

Предвижда се също така поставянето на рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи да се регламентира със специална наредба.

Що се отнася до преместваемите обекти - павилиони, кабини, маси, зарядни колонки за електрически превозни средства, както и други елементи на градското обзавеждане (спирки на масовия градски транспорт, пейки, осветителни тела, съдове за събиране на отпадъци, чешми, фонтани, часовници и други), поставянето им ще се поставя от главния архитект на общината по ред, установен с наредба на министъра на инвестиционното проектиране.

За държавните имоти схемата се одобрява след съгласуване със съответната централна администрация, която стопанисва имота, а в останалите случаи - с областния управител. За общинските имоти схемите ще се съгласуват с общинския съвет.

Преместваеми обекти няма да могат да се разполагат върху имоти, в които реализираното строителство е достигнало пределно допустимите стойности на показателите за плътност и интензивност на застрояване и за минимална задължително озеленена площ.

С поправките в закона се задължават собствениците на съоръженията, поставяни в увеселителни обекти, задължително застраховат отговорността си към потребителите в случай на злополука. Съоръженията се класифицират в три групи – първа категория (екстремни), втора категория (семейни) и трета категория (за деца).

С текстове в преходните и заключителните разпоредби на ЗУТ се предлагат и поправки в Кодекса за застраховането, с които се предлага всички превозвачи на територията на България да сключат и поддържат задължителна застраховка „Злополука” на пътниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още