IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на индустриални имоти в Пловдив нараства

Тази година се очакват инвестиции за над 50 млн. евро

16:54 | 01.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на индустриални имоти в Пловдив нараства

Предимствата на България като инвестиционна дестинация и възможностите на икономическите зони да предложат цялостен продукт и услуги на инвеститорите бяха обсъждани на специализирана конференция "Индустриално строителство и инвестиции 2017".

Добрата локация, инфраструктурна обезпеченост, ефективно управление и качествени услуги са основни предпоставки за ускорено развитие на индустриалните зони у нас като притегателен център за привличане на високотехнологични производства и логистични оператори - това са едни от основните изводи на конференцията. Пловдив до голяма степен покрива тези изисквания и вече привлече много значими инвеститори.

Индустриалните проекти могат да се случат само там, където има подходящите условия и където инвеститорът знае, че няма да загуби времето си да търси парцел и тепърва да променя предназначението му и да търси как да го свърже с инфраструктура. Основен двигател на пазара са големите чуждестранни компании, които влизат в България. Традиционно българските компании са насочват към малки и средни по размер терени.

В рамките на конференцията беше представен и "Индустриален Парк Марково", който се намира в южната част на град Пловдив и вече е подготвен за посрещане на инвеститори. Удобната и атрактивна за всякакъв тип производства локация на околовръстния път на Пловдив беше избрана от "Галакси Инвестмънт Груп" за стартиране на проекта. Зоната се намира на 15 км от автомагистрала "Тракия", на 10 км от Летище Пловдив, както и новия интермодален терминал.

"Индустриален Парк Марково" предлага парцели за логистика и производство с готова инфраструктура. Теренът е с големина 158 000 квадратни метра. Конкурентно предимство на проекта е възможността за газификация, което прави бъдещото производство изключително ефективно. Предлагат се различни варианти за развитие на зоната, съгласно специфичните изисквания на инвеститорите, както и конкурентни цени спрямо други такива в региона.

Индустриалните проекти могат да бъдат подсигурени и с високо квалифицирана работна ръка. В Пловдив следват 40 000 студенти в общо 10 университета. По прогнози на експерти през тази година в района на Пловдив се очаква да стартират инвестиции за 50 млн. евро, които ще създадат нови 1500 работни места. "Тези намерения показват потенциала за растеж на този сектор и за това развиваме усилено индустриалният сегмент на пазара", коментираха от инвестиционната компания.

Развитието на индустриалните зони е ключов фактор за привличане на инвеститори с висока добавена стойност. Сред най-важните предизвикателства в бранша остават доразвиването на атрактивния профил на България за привличане на индустриални инвеститори и справянето с недостига на кадри.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още