IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управление и реализация на бизнес имоти – въпросителни и неизвестни

Методите за реализация на жилища не работят успешно при бизнес имотите и портфейлите от имоти и дори губят време и приходи, според експерт

09:04 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Управление и реализация на бизнес имоти – въпросителни и неизвестни

Класическите методи за реализация на жилища не са подходящи за управлението и реализацията на бизнес имоти или портфейли от активи. Това коментира пред Investor.bg Добромир Ганев, заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“, който ще вземе участие в предстоящата дискусия на Клуб Investor.bg на тема „Успешни практики при управлението на портфейли от имотни активи".

„Освен познатия начин за маркетиране на свободния пазар може да се организират частни търгове например. Този сектор от пазара на имоти предполага по-различни подходи, отколкото масово познатите подходи при продажба на жилища. В повечето случаи методите, подходящи за жилищни единици, се оказват грешни и губят време и потенциални приходи на инвеститора“, посочи Ганев.

„Когато говорим за управление и реализация на активи и портфейли от активи, трябва да подчертаем, че се говори не толкова за жилищни единици и за единици, които се продават на физически лица, а за активи, които трябва да бъдат развити от инвеститори или реализирани от специални дружества, фондове или компании на български и чуждестранни инвеститори“, поясни той.

Стартирането на процес по продажба на такива активи е свързано с предварителен процес на подготовка на сериозен анализ, за да се предвидят всички възможности за продажба, ликвидност, бъдещ доход, коментира още експертът.

Според Добромир Ганев големите консултантски компании разполагат с достатъчно експертиза, но редица други собственици на такива активи – например фондове, банки, като че ли им липсва информация за добрите практики в Европа. По думите му основният пропуск на инвеститорите и мениджърите, на собствениците на портфейли от инвестиционни имоти, е свързан с познанието.

Ганев подчерта, че повечето от собствениците на такива активи са компании, чиято основна дейност не е професионалното управление на подобни активи. Тези фирми са се възползвали от бума в строителния сектор, за да реализират печалби, а някои от тях дори са „извадили“ оборотни средства от другите им дейности, за да ги вложат в покупка на активи.

Освен бума в периода 2004-2007/8 г., катализатор на подобни инвестиции бяха и приватизационните процеси, коментира Ганев. „Бяха предобивани фабрики, заводи, сгради на кина, пощи и други. Тези собственици не могат да развиват по най-добрия начин активите си, а разходите са изключително високи - данъци, такси, експлоатация, поддръжка и охрана“, посочи той.

Добромир Ганев ще модерира дискусията на Клуб Investor.bg на тема „Успешни практики при управлението на портфейли от имотни активи". Събитието ще се състои на 17 юни, от 18 ч., в Гранд Хотел София, зала „София“.

Какво ще обсъждат експертите:

- Проблеми, грешни подходи и рискове в процеса на търсене на инвеститори

- Стратегии за реализиране на портфейли

- Енергийната ефективност като важен фактор за успешното управление на активите

Освен Добромир Ганев, в дискусията ще участват Константин Бояджиев, директор "Бизнес развитие" в Галакси Пропърти Груп; Тодор Кавръков, мениджър отдаване под наем, Търговски център Европа; Виктор Генев, съдружник и мениджър "Бизнес развитие" в Консултантска къща "Амрита"; Гален Тодоров, инженер продажби в АХИ Кериър Клон България.

Клуб Investor.bg се провежда със съдействието на АХИ Кериър Клон България и Консултантска къща "Амрита".

Институционални партньори на клуб Investor.bg са Индустриален холдинг - България, БФБ-София, Bulgaria ON AIR, Дакси и Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Още за събитието, лекторите и регистрацията можете да видите тук: http://www.investor.bg/club/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още