IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийски строители се оплакват, че българските подбиват местния пазар на труда

Властите там "се затрудняват" да проверят дали даден български работник, нает в Белгия, действително плаща социалните си осигуровки в България

11:25 | 16.04.15 г. 3
Белгийски строители се оплакват, че българските подбиват местния пазар на труда

Белгийски строители се оплакват, че чуждестранните работници в техния сектор от Източна Европа подбиват пазара на труда, съобщава на сайта си телевизия Ер Те Ел.

Уточнява се, че засега белгийските власти "се затрудняват" да проверят дали даден български работник, нает в Белгия, действително плаща социалните си осигуровки в България. Тази "трудност" произлиза от липсата на свързаност на системите за социално осигуряване на държавите в ЕС. При всеки отделен случай на съмнение е необходим обмен на кореспонденция между съответните национални власти. Неотдавна ЕК предложи системите да бъдат свързани и да обменят данни автоматично.

В статията се пояснява, че правилата за свободния пазар в ЕС предвиждат в дадена държава от Общността работниците да се трудят при равни условия, включително на заплащане. Европейските правила дават свободата работниците сами да избират в коя държава да се осигуряват. Заради разликите в осигурителните ставки много работници предпочитат да бъдат облагани там, където ще платят по-малко въпреки перспективата да получат по-ниска
пенсия.

Допълва се, че Европейската комисия наскоро е завела дело в Съда на ЕС срещу Белгия за това, че от 2013 г. държавата кара чуждестранните работници да се осигуряват в страната, където полагат труд. Ако съдът признае несъответствие с европейските правила, Белгия ще трябва да плати глоба и да промени практиката си. Докато трае делото, страната може да направи крачка назад и поне да избегне глобата.

Телевизията цитира няколко белгийски предприемачи в строителния бизнес, които настояват за промяна на европейските правила, както и за решителни действия на политиците в Белгия.

Често местните медии съобщават за подобни настроения и в областта на товарните превози, където шофьори от Източна Европа приемат да се трудят срещу възнаграждения, значително по-ниски от заплатите на белгийските си колеги. Медиите отбелязват, че няма статистика в какви мащаби източноевропейците стават причина местни хора да губят работата си, но се твърди, че загубите са сериозни. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
ЕС : свободно движение на хора, капитали, стоки и услуги ... нали ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Ами да изравнят заплащането у нас с тяхното или ако искат, тяхното заплащане нека изравнят с нашето!И няма да ни видят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Не може само да смучете от Източна Европа. Малко и негативи ще понесете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още