IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стъклен купол предвижда проект за нова пленарна зала

Преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом в столицата ще струва над 9,2 млн. лева, под нея ще има и зала за пресконференции

17:38 | 23.11.11 г. 2
<p>
	Пленарната зала, в която депутатите заседават в момента Снимка: БТА</p>

Пленарната зала, в която депутатите заседават в момента Снимка: БТА

Проект на стойност над 9,2 млн. лева спечели конкурса на Народното събрание за преустройството на зала „Света София“ в бившия Партиен дом в нова пленарна зала за депутатите, предаде БТА.

Проектът е на арх. Владислав Николов от фирма "Никонсулт" ЕООД, който ще получи и парична награда в размер на 15 хил. лева.

Предвижда се местата в залата да бъдат намалени от 800, колкото са сега, до 240. Ще има възможност чрез размествания те да бъдат увеличавани, ако се стигне до провеждане на Велико народно събрание.

Проектът предвижда още вместо таван залата да има стъклен купол, който да осигурява достъп на естествена светлина, както и зала за пресконференции под самата пленарна зала.

Пробиването на тавана обаче може да създаде затруднения, смята арх. Атанас Тосев, член на журито, избрало проекта-победител. Специалистите препоръчват идеята за стъкления таван да отпадне. Така реализацията на проекта ще струва по-малко и ще отнеме около година, посочват от журито.

Времето и цената за реализацията на проекта ще се намалят още, ако се пропусне и преустройството на централния вход, посочват още от журито.

Още в края на миналата година Народното събрание обяви, че смята да ремонтира зала „Света София“ в бившия Партиен дом, където се намират кабинетите на депутатите и заседават парламентарните комисии. Идеята е депутатите да работят само в една сграда, а не в две, както е сега.

Залата най-вероятно ще бъде готова да посрещне 42-то Народно събрание.

Арх. Владислав Николов е син на арх. Никола Николов, който е проектирал Националната галерия за чуждестранно изкуство в столицата и е бил главен архитект на курорта "Слънчев бряг".

Владислав Николов участва и в конкурса за проект за т. нар. Български Лувър – бъдещият национален музеен комплекс в София, който ще се изгражда по проект на арх. Янко Апостолов и консултантско бюро Стивън Растоу.  Арх. Николов реши да оспорва резултатите от конкурса за проект на музейния комплекс.

В конкурса за новата пленарна зала на второ място е класиран проекта на фирма "Тилев архитекти", който е награден с 5 000 лева. Поощрителни награди от по 1 000 лева получават проектите на "АТМ" ООД и "Ес архитекчъръл тийм" ООД.

Журито е разгледало общо 11 проекта, 3 от които са били отстранени по технически причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
изсипвам вси4ките псувни и клетви по адрес на тези пумияри....а за болните деца ще събираме стотинки по касите на магазините и ще праштаме смс.....ужас ужас а нямало пари хах глупости нямало геноцид хах глупости просто те си живеят друг свят ....а ние ги хрантутим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Явно в хазната има огромен излишът от пари, които политиците се чудят за какво да похарчат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още