IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Хюбнер: През следващите три месеца пазарът ще претърпи корекция

Икономическият импулс е вече отслабен и при сегашната ситуация може много бързо да прерасне в криза, прогнозира управляващият партньор в Sentix

18:52 | 12.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Септември е много волатилен и след силното представяне през юни очакваме през следващите три месеца пазарът да претърпи корекция. Това прогнозира Манфред Хюбнер, управляващ партньор в компанията за пазарни изследвания Sentix. В дистанционен разговор в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria анализаторът посочи, че перспективите за икономическото развитие се влошават.

Той напомни, че в понеделник Sentix публикува икономическия си индекс, който показва много по-стабилно развитие, защото е базирано на рационалните очаквания на инвеститорите, въпреки, че този индекс достигна ново дъно през тази година.

“Това не са сигнали за криза, но могат да се превърнат в такива. Трябва да мислим, че процесът на циклично забавяне започна в началото на 2018 г. Имахме повече от година и половина, за да изгубим целия икономически импулс от 2015 и 2017 г. и и сега сме в етап, в който икономическият импулс е вече отслабен и при сегашната ситуация може много бързо да прерасне в криза, ако централните банкери и политиците не са готови за такова развитие”, коментира Хюбнер.

„Фактическите данни за икономиката в еврозоната през второто тримесечие вече се влошават, където има понижение на годишния индекс в Германия с 0,9 базисни пункта на годишна база, което говори, че ни предстои още влошаване на икономиката през третото тримесечие на годината, посочи той. – Не смятаме, че ще има стагфлация. Но, ако разгледаме инфлационните очаквания на инвеститорите, те също спадат много бързо. Хората се притесняват много повече за нов дефлационен епизод, отколкото за връщането на инфлацията.“

Той напомни, че индексът за икономическото развитие на еврозоната от доста време е на негативна територия (-0,3%). “Това означава, че икономическата ситуация ще продължи да се влошава и че еврозоната е на ръба на стагфлацията”, смята Хюбнер.

Според него трудно е да се прогнозира каква ще е политическата програма на Кристин Лагард, ако бъде избрана за следващия президент на ЕЦБ.

“Можем да правим предположения въз основа на миналото, че тя ще е човекът, който подкрепя еврото. По време на европейската криза през 2010-2011 г. тя беше един от политиците, които подкрепиха законите за стабилизиране на еврото. Но, когато човек поеме нова роля, е възможно средата да се промени. Мисля, че щом стане президент на ЕЦБ, Лагард ще се фокусира повече върху паричните проблеми и трябва да разчита на хората около себе си за вземане на правилните решения, разсъждава Манфред Хюбнер. – Не мисля, че тя ще бъде толкова голям проблем за еврото и пазарите, колкото смятат хората в момента.“

Каква е прогнозата на Манфред Хюбнер и как се отразява политиката върху икономиката? Защо развитието на Германия ще трасира пътя в ЕС? Как инвеститорите ще реагират на геополитическата ситуация? 

Повече от анализа на Манфред Хюбнер вижте във видео материала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още