Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Интелигентна компания в 21 век

Интернет на нещата и всемогъщата свързаност

Интернет на нещата (IoT) може да осъществи истинска революция в индустриалния сектор и да подсигури следващия етап на висок икономически растеж

Интернет на нещата и всемогъщата свързаност

Снимка: Pixabay

Този текст е част от проекта "Интелигентна компания в 21 век" на Sirma Group и Investor.bg. В 21 век технологичните компании са тези, които променят всички сектори и са идентични с компаниите, които движеха индистриалната революция в миналия век. Редакторите от Investor.bg и експертите от Sirma Group обединиха усилията си да разкажат какво се случва във водещите сектори в България и страната и как технологиите могат да бъдат в помощ на бизнеса.

Графитите причиняват щети в размер на между 200 млн. до 500 млн. евро в Германия всяка година. В пилотен проект мобилният оператор Vodafone разработи решение за предотвратяване на незаконните графити. Заедно с компанията Hyve е създадена стена, която „помирисва“ графите и пуска високо  аларма.

Разработеният от Vodafone Alarmanalage 4.0 ще помогне в бъдеще да засича рисуващите със спрейове, и то - докато те работят върху гаражни врати, магистрални мостове или влакове. За тази цел датчикът разпознава мъничките цветни частици на графитната боя. Когато един неканен художник започне работата си, сензорът сигнализира и изпраща сигналите директно до контролния център чрез Narrowband IoT - машинната мрежа на Vodafone. Тогава биват алармирани и силите за сигурност. За да се подплашат нарушителите дори преди да започнат да рисуват, сензорът може да задейства аларма и на място.

Още по темата

Алармената система 4.0 е създадена в лабораторията за интелигентни решения IoT Future Lab, открита от Vodafone през февруари 2017 г. Тук базираната в Дюселдорф телекомуникационна група работи заедно с партньори по цялата верига на добавената стойност за разработване на решения за интернет на нещата.

Това е просто един-единствен пример за приложение на технология, която стои зад термина „Интернет на нещата“. Но дигитализацията отдавна се разпростира във всички отрасли. Всеки ден милиарди нови устройства се свързват в технологичната екосистема, те изпращат и получават данни, които подпомагат местни, национални и глобални системи, както и живота на хората. В промишленото производство става дума преди всичко за това "реалният свят", т.е. машините, системите и продуктите, да се снабдят с интелигентни сензори, а те да се свържат с производствените процеси. Почти три четвърти от индустриалните компании искат да инвестират повече в проектите за "Интернет на нещата". Повече от половината от тях възнамеряват да разчитат на външни оферти от доставчици на ИТ услуги, доставчици на хардуер и софтуер, консултантски фирми, доставчици на платформи или индустриални компании.

Несъмнено успехът на индустриалните производствени компании в бъдеще до голяма степен ще зависи от това колко добре те интегрират данните от реални свят в своите вътрешни процеси, като така създават добавена стойност за бизнеса. Решаващият фактор ще бъде безпроблемното записване и използване на данните по цялата верига на стойността - от идеята за продукта до производството и продажбите и услугите. Основната претенция при това ще е да се реагира по-бързо и по-гъвкаво на изискванията на клиентите и пазарните промени и да може да се внедряват нови бизнес модели по-бързо и с по-малко усилия.

„Ние вярваме, че бъдещето принадлежи на „интелигентното предприятие“, което прилага изкуствения интелект в обработката на своите данни и организацията на своите процеси“, твърди Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг“. По думите му това интелигентно предприятие може да моделира, свързва, класифицира и използва данните като основен актив за осъществяване на бизнеса си, работи с умни документи в отлична среда, получава допълнителна информация, която да подпомага вземането на критични бизнес решения. 

Именно затова компанията изгражда своята SENPAI – облачно базирана платформа с ново ниво на изкуствен интелект (когнитивен компютинг), позволяваща управлението на интелигентната еволюция. Тя представлява истинска съвкупност от технологии, изграждащи изкуствения интелект на системите, продуктите и услугите и ще включва също така базова облачна софтуерна инфраструктура, която осъществява връзката с други облачни платформи (Amazon Web Services, Azure, etc.) и ИТ системи. Системата ще съдържа и платформа за моделиране на знания и когнитивен анализ на данни.  

Неслучайно българският технологичен концерн се развива в тази насока. Според данни на Световния икономически форум около 8 милиарда устройства вече са били свързани с интернет през миналата година, а до 2020 г. се очаква тази цифра да нарасне до един трилион. За това ще допринесат мобилните устройства, както и сензорите в автомобилите, машините, промишлените предприятия и инфраструктурните компоненти. А от друга страна все по-евтините и в същото време по-мощни и интелигентни сензори осигуряват нарастващото количество висококачествени данни - така да се каже „суровината за приложения на интернет на нещата“.

Индустриалният IoT пазар ще нарасне според анализаторите до 319,62 млрд. долара през 2020 г., а средногодишният темп на ръст ще е 8,15% за периода 2014 г. до 2020 г. Терминът Индустриален Интернет на нещата, познат и като IIoT 4.0, се споменава от различни индустриални лидери като „интеграция на физическите индустриални машини със софтуер, интернет, както и с мрежови сензори, актуатори (задвижващи механизми) и други индустриални компоненти“.

През следващото десетилетие се очаква този вид IoT да осъществи истинска революция в индустриалния сектор и да подсигури следващия етап на висок икономически растеж и конкурентност. Дано анализаторите са прави...

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от