IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Али Персембе: Ключовете за успех на пазарите са самодисциплина и смирение

Най-добрата ми инвестиция е тази в себе си, за да мога да търгувам на всеки пазар и на всяко ниво на риск при пълен самоконтрол, разказва финансовият анализатор

08:08 | 24.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Али Персембе е финансов анализатор и инвестиционен консултант. Той е създател и управляващ партньор на първата местна рейтингова агенция за корпоративно управление и кредитен рейтинг в Турция.

Завършил е Robert College в Истанбул и University of Central Florida в САЩ. Кариерата му започва с търговия на фючърси и опции в САЩ, а впоследствие разширява опита си на международните валутни и капиталови пазари. Заемал е различни постове в инвестиционни посредници в Лондон и Женева, а по-късно се завръща в Турция, където през 1985 г. създава първата в страната брокерска къща за търговия с фючърси и опции.

Али Персембе има над 34-годишен опит в сектора, като отделя голяма част от времето си на развитието и провеждането на обучителни курсове за технически анализ, психология и дисциплина при търговия на пазарите, управление на парите и фючърси и опции. Провел е обучения и семинари в 20 държави, а обучени от него трейдъри и анализатори има в почти всяка банка и инвестиционен посредник в Турция.

Той е създател и на първата рейтингова услуга за взаимни и пенсионни фондове в страната през 1999 г., а впоследствие създава и първата лицензирана рейтингова агенция SAHA. Неговата поредица от четири тома "Технически анализ" е най-продаваната финансова книга в страната.

Али Персембе е бил продуцент и на финансовата комедия “Persembe’nin Gelisi”, излъчвана в миналото по CNBC-e. Негови коментари редовно са публикувани от вестници като Dünya и Milliyet. Изнася и лекции по финанси и икономика в Bilgi University в Истанбул.

Али Персембе ще е лектор на шестото издание на форума за инвестиции и финанси Investor Finance Forum на 1 декември в София.

- Г-н Персембе, Вие сте пионер в турския финансов сектор в много отношения - създател сте на първата брокерска къща за фючърси и опции в страната, на първата рейтингова услуга за взаимни и пенсионни фондове, на първата лицензирана рейтингова агенция... На какво Ви научиха тези начинания? Има ли един общ урок, който да можете да извлечете и споделите с хората, които сега създават и развиват нов бизнес?

- Рано пиле рано пее, но от друга страна, и рано го изяждат. Да си пионер означава също да си и луда глава. Това означава, че да си авантюрист на нови пазари и начинания ще изведе на преден план предимствата ти спрямо конкуренцията, но ще разкрие и рисковете от непознатото. Постоянството е ключът тук.

- Водили сте много обучителни курсове и семинари за трейдъри и анализатори. Какви са ключовите умения и познания, които се стараете да преподадете?

- Да си трейдър означава постоянно да залагаш срещу пазара. Да залагаш е просто една игра на вероятности. Техниките за търгуване и анализ наистина имат значение, но да си трейдър е повече умствен подход, отколкото техническа формула. Ключовете за успех са самодисциплина, смирение и огромна способност да контролираш емоциите си.

- Как изглежда българската бизнес среда в очите на един турски финансов анализатор?

- Не познавам много добре българската бизнес среда, но информацията, която имам, ме кара да мисля, че благоприятните данъчни ставки, ниските разходи за правене на бизнес и ниските нива на дълг и дефицит създават стабилна среда, която на свой ред има огромен потенциал да привлече международни бизнесмени и инвестиции.

- България като бизнес дестинация - има ли положителни страни, които ние не виждаме, а бихме могли да развием допълнително?

- Потенциал винаги има в страни като България, но бизнесът и парите лесно се плашат от негативни фактори като корупцията и други пречки за бизнеса, както виждаме отново и отново в Русия и Китай, да не споменаваме някои обещаващи африкански държави. Затова силно вярвам, че една положителна характеристика, чрез която България може да се рекламира, е фактът, че България е Европа.

- Кои са най-важните тенденции на международните валутни и капиталови пазари?

- Централните банки. Централните банки диктуват ликвидността, а ликвидността диктува пазарните цени. Постоянният глобален икономически цикъл на бум и крах днес ясно се прехвърля в политиката на свиване на балансите за количествено облекчаване на централните банки. Това ще продължи да създава балони при активите и да ги пръска още десетилетия.

- Колко важна е диверсификацията за финансовия сектор?

- Много. Разнообразието от продукти, пазари и финансови институции създава здравословна и конкурентна среда, където потребителят получава по-добро отношение и има по-широк избор в зависимост от апетита си за риск. Диверсификацията също така интегрира по-успешно финансовия пазар на дадена страна с глобалните пазари, като по този начин намалява влиянието на евентуални местни сътресения.

- Каква е ролята на фючърсите и опциите за капиталовия пазар?

- За мен двете най-важни функции на пазарите на фючърси и опции винаги са били "откриване на цената" и "ликвидност". Присъствието на спекуланти осигурява тези възможности за търговската страна на финансовите и нефинансови инструменти. Третата роля е, разбира се, "прозрачността", която винаги е била предмет на дискусии на извънборсовите пазари.

- Кои са иновациите, които най-силно влияят на индустриите?

- Търсете "виновника" в думата "дигитален". От блокчейн технологията до мобилните технологии всичко дигитално разтърсва всичко традиционно.

- Защо решихте да създадете финансова комедия и каква цел постигнахте с нея?

- Финансовите пазари се колебаят между трагедия и комедия. Нови истории се пишат и отиват в кошчето за боклук не всеки ден, а всяка секунда. Има огромен материал. Вярвам, че успях да забавлявам и образовам едновременно.

- Върху какви други интересни проекти работите? Какви други инициативи планирате?

- Моят краен проект е да постигна висока степен на "финансова грамотност" за обикновените хора. На финансовите пазари има много обикновени хора и те постоянно са побеждавани от два типа: финансовия играч от сектора и от самите себе си. Телевизията, разбира се, е отлично средство за комуникация, но аз се надявам да създам рамка от традиционни и социални медии, в която да участвам не само аз, но и всеки, който може да учи другите.

- Каква означава думата "успех" за Вас?

- Вярвам, че думата "успех" трябва да се определя не от социални, академични, професионални или финансови стандарти, а от индивидуалното чувство за самореализация. В какво специализирам? Най-добър ли съм в тая област? Надминах ли това, което очаквах да постигна в началото? Успях ли да променя нещата? Не можете да измерите отговорите на повечето от тези въпроси със стандарти. Всичко е лично... и последно, но не и по важност, след като човек постигне това, крайният му успех ще достигне своята кулминация в "даването". Да даваш това, което си натрупал. Пари, знание, мъдрост и качества като смирение и вътрешен покой.

- Каква е най-добрата Ви инвестиция досега и кои според Вас са най-обещаващите инвестиции днес?

- Струва ми се, че това е доста опасен въпрос, защото рискът на апетит, подходът към пазарите, времевият хоризонт и очакванията на различните хора се различават и тези разлики променят и отговора на въпроса. Моята собствена най-добра инвестиция е инвестицията, която направих в себе си, за да мога да търгувам на всеки пазар, с всеки времеви хоризонт и на всяко ниво на риск при пълен самоконтрол.

Що се отнася до втората част на въпроса, на пазарите винаги ще има рискове и възможности. Вместо да посочвам конкретен пазар или инструмент, бих искал да извъртя въпроса, като призова инвеститорите да инвестират в мъдрост, която да ги възпира от реализирането на големи загуби при търговия. Когато това бъде постигнато, всички инвестиции внезапно стават изключително привлекателни.

- Какво е мнението Ви за криптовалутите, които привличат толкова силно вниманието напоследък?

- Рационално изобилие (не ирационално*). Това, което досега видяхме, според мен може да се обобщи по следния начин: a) Постигнат е известен напредък и проникване, но по-голямата част от потенциала не е използвана от мнозина, б) Ще промени света (може би няма да се нуждаем от адвокати, нотариуси, финансови брокери, компании за парични преводи и пр., и пр.).

"Ирационално изобилие" е фраза, използвана от бившия председател на американския Федерален резерв Алън Грийнспан в реч по време на дот-ком балона от 90-те години. Фразата се тълкува като предупреждение, че пазарът може би е надценен - бел. ред.

Повече за макроикономическите показатели и за капиталовите пазари може да научите на шестото издание на Investor Finance Forum - най-големия форум за инвестиции и финанси в региона, организиран от Investor.bg. Събитието ще постави фокус върху макротрендовете в инвестициите, тенденциите при договорните фондове, криптовалутите и валутната търговия. Вижте повече за лекторите и програмата на financeforum.investor.bg

Заповядайте на 1 декември 2017 г. в Интер Експо Център София и станете част от най-голямото общество на индивидуални и институционални инвеститори в България.

Генерални партньори  на Investor Finance Forum: Пощенска банка и Swissquote.

Събитието се провежда с подкрепата на: Elana, Sirma Group, MetLife, BMW, Metaquotes Software, Amundi, ActivTrades, Индустриален холдинг България. Институционални партньори: БФБ, БАЛИП, БАУД, АТБ, ABIRD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още