Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

INVESTOR Finance Forum

Дайте шанс на блокчейна!

Технологията създава устойчивост в цифровия свят

Дайте шанс на блокчейна!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако искаме да резервираме почивка в Мексико от България, ще платим в момента с 20-30% над цената заради посредниците. Но не само заради по-високата цена си струва тези посредници да бъдат премахнати, за да установим директна връзка между клиента и доставчика на услугата, което би било най-ценното за добрата услуга. Така Петър Лозанов, създател и изпълнителен директор на 15toGO, описа бъдещето на блокчейн технологиите по време на Investor Finance Forum. 

Премахването на посредника има смисъл, ако той не носи никаква стойност, каза той в рамките на дискусия „Силата на блокчейн технологиите“.

Още по темата

На същото мнение е и Дмитри Назаров, главен изпълнителен директор на Genesis Vision. Той подчерта, че „нямаме нужда да премахнем отвсякъде посредниците, а да помислим къде блокчейн технологията е по-полезна“.

В рамките на дискусията Никола Стоянов, главен изпълнителен директор на аеternity Ventures, подчерта, че волатилността на криптопазара не просто се е върнала, както заяви модераторът на разговора Петко Карамочев, основател на Industria.tech, а никога не си е отивала.

„Нашата работа е да видим и посочим кои са полезните бизнеси в блокчейн света. Да създадеш проект за крайния клиент е изключително трудно. Много въпроси предстои да бъдат решени, но волатилността трудно ще бъде премахната“, поясни той. 

Боян Янчев, представител на ITOS клъстер, пък обърна внимание на един от сериозните проблеми в индустрията – сигурността. По думите му от началото на годината са били откраднати поне 1,1 млрд. долара в критповалута. „Това е около 15% от общата сума, ако такъв дял бъде откраднат от депозити в банки например, финансовият пазар би изпаднал в сериозна паника“, поясни той.

Янки Онен, главен изпълнителен директор на Innovertu, остава твърд оптимист за бъдещето. Той припомни как преди време Уорън Бъфет не е разбирал технологичните компании дълго преди dotcom балона, а сега има широки позиции в тези фирми. „След време всички трансакции ще са на база блокчейн, те ще заменят посредниците, това е бъдещето. Дайте шанс на блокчейна, той не може да бъде избегнат, защото е много по-ефективен и евтин“, каза той.

Според Дмитри Назаров идеята на децентрализираните борси да се премахне посредникът до момента е действала чудесно, но при обмен на различни активи не работи толкова добре. „Като направиш депозит, твоите средства физически влизат във вътрешна собственост и губиш контрол над средствата. Получаваш виртуален акаунт, който може да използваш за форекс търговия и други неща. А ползите са ликвидност, често бърз обмен, функционалност“, каза той. От друга страна, има много несигурност, свързана с волатилността.

„Няма управление на криптоактиви, на дигитални активи. Затова все още големите играчи изчакват, но ще влязат на пазара, и то в рамките на няколко години“, каза от своя страна финансистът Бисер Манолов, който взе думата от третия ред на публиката.

И така – ако трябва да очертаем с едно изречение изложенията на панела - блокчейнът създава устойчивост в цифровия свят, като по този начин дава възможност за доверие и премахване на доставчиците на финансови услуги. Затова бъдещето му принадлежи.
 

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
5
 
7
redcretin до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Мноо просто бре бай Као, всеки туроператор добавя екстри - ако искаш, директно при бай Хосе, ако искаш екстрите - през туроператора.
Обаче с блокчейн има прозрачност, ако те кефи да те държат на тъмно и да те скубят - просто не го ползвай :)
4
 
3
 
6
преди 1 година
тинтири-минтири... защо на първо време не обясните кой и какъв анонимния фараон на тази парамида....после защо като стана популярен и оп, разделиха го на две.... да има....
4
 
3
 
5
преди 1 година
тинтири-минтири... защо на първо време не обясните кой и какъв анонимния фараон на тази парамида....после защо като стана популярен и оп, разделиха го на две.... да има....
5
 
7
 
4
khao до: mathematician
преди 1 година
Няма профилна снимка
малък ама процент, колко да е процент .... тоест сега ме лъже като дърт *** :) да не говорим че и с това твърдение лъже :

Дайте шанс на блокчейна, той не може да бъде избегнат, защото е много по-ефективен и евтин“
Не е по евтин, а дали е по ефективен той няма как да го докаже, щото никой не го ползва за тази цел и следователно лъже !
6
 
4
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Те ще прибират само малък процент, но за сметка на това па няма да носят отговорност. Ако бах Хосе от Мексико ти каже "Бе ква почивка, кви пет лева, кой туй блокчеин". Ти ще изгориш и няма те да са виновни че някой се е представял за бай Хосе.

Още от