Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

INVESTOR Finance Forum

Има ли рецепта за устойчива доходност на фондовете?

Важни са рисковият профил и инвестиционният хоризонт, смятат Васил Сланчев от Пощенска банка, Николай Стойков от Аларик Кепитал и Явор Ачев от Pioneer Investments

Има ли рецепта за устойчива доходност на фондовете?

От ляво надясно: Явор Ачев, Николай Стойков, Васил Сланчев и Димитър Вучев. Снимка: Investor.bg

Рисковият профил и инвестиционния хоризонт на клиентите са ключовите фактори, които трябва да се съобразят мениджърите на фондове. Около тази теза се обединиха участниците в панела „Как се постига устойчива доходност на фондовете?“ на петата годишна конференция Investor FINANCE Forum.

„Наред с чистата инвестиция във взаимен фонд, ние доста залагаме на обвързан вариант между депозит и взаимен фонд, който дава една допълнителна сигурност и на хората при нас, който ежедневно се срещат с потенциални инвеститори, с хора, които търсят алтернатива на депозит“, каза Васил Сланчев, директор „Частно банкиране и взаимни фондове“ в Пощенска банка.

„Това им дава възможност да опознаят предимствата на продукта, рисковете, които поемат, за да може спирайки се на конкретното решение, то да отговаря максимално на техния рисков профил, на очакванията, които имат, и на инвестиционния хоризонт, разбира се. Ние се опитваме да предложим варианти както за по-консервативен тип инвеститори, така и за инвеститори, които очакват и търсят по-висока доходност“, допълва той.

Според Николай Стойков, портфолио мениджър в Аларик Кeпитъл АД, всеки, който даде твърд отговор – че има рецепта – вероятно ще получи урок от пазара, че няма. „Това което прави една доходност устойчива, това е философията – личната или инвестиционната. Самите инструменти варират, пазарите варират, ние варираме, времената варират и това е една необходимост“, каза Стойков.

Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments, също посочва, че фондовете са различни, имат различно поведение и реализират различна доходност с различнo нивo на риск. „Тази година беше най-тежкото начало на календарна година за финансовите пазари в историята. Много инвеститори тогава продадоха емоционално, реализираха загуби, а тези инвеститори, които си задържаха инвестициите, почти всички активи са над тези стойности“, посочи Ачев.

Повече вижте във видеото:

гледано: 2013   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMark, Sirma Group, BISAM, Индустриален Холдинг България, ПОК Доверие. Форумът се проведе с партньорството на институционалните партньори БФБ, АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД, БАДДПО и с медийното партньорство на See News, Smartmoney.bg, Forexnews.bg, сп. Мениджър, Forbes Bulgaria. Технологичен партньор на форума е Dell, а партньор за провеждане на коктейла The Macallan.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от