IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Варшавската фондова борса – през първата половина на 2010

Това ще бъде първият публичен борсов оператор от Източна Европа

13:45 | 19.12.09 г.
IPO-то на Варшавската фондова борса – през първата половина на 2010

Варшавската фондова борса планира да осъществи първично публично предлагане на акции (IPO) през първата половина на 2010, с което ще стане първият публичен борсов оператор от Източна Европа. Това е заявил изпълнителният й директор Людвик Соболевски, предаде Bloomberg.

По-рано този месец правителството на Полша спря продажбата на борсовия си оператор на Deutsche Boerse AG, която не успя да представи стратегия за развитие на пазара във Варшава. Deutsche Boerse AG бе единственият кандидат, който се появи на международния търг, организиран от полското правителството.

Варшавската фондова борса е трета по големина в Източна Европа с пазарна капитализация от 147 млрд. долара. IPO-то й ще е част от изпълнението на плана на полското правителството за продажба на държавни активи на стойност 30 млрд. злоти (10 млрд. долара), с приходите от която да се финансира бюджетният дефицит на страната.

Над 40 компании се очаква да се листнат на борсата във Варшава през следващата година. Операторът неотдавна заяви, че през 2010 може за първи път да регистрира за търговия емисии на компании от България, Хърватия, Румъния и Канада.

Планове да излезе на Варшавската борса има българската фармацевтична компания Софарма. 

Основният индекс на полската борса - WIG20 Index - се е покачил с около 30% тази година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още