IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Денчев: На запад финансовите директори имат по-широк спектър на образование

В чужбина финансовият директор е равен на изпълнителния, а у нас не, казва финансовият директор на Call Point New Europe

14:33 | 23.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Веселин Денчев.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Веселин Денчев. Снимка: Личен архив

Веселин Денчев е финансов директор с богат опит в областите корпоративно управление, банки и финанси и информационни технологии. Той е главен финансов директор на CallPoint New Europe от ноември 2012 г. 

Дотогава е заемал длъжносттите главен финансов директор и член на УС на Сирма Груп Холдинг (2008 - 2010), главен финансов директор на БНБ (2006 - 2008), изпълнителен директор на Хеброс Банк (2001 - 2005). Преди това е работил на мениджърска позиция в „ПрайсуотърхаусКупърс“ в Лондон

Финансистът ще бъде лектор на насрочения за 30 януари 2013 г. Клуб Investor.bg с тема Да преминеш през бурята – изпитания за финансови директори!

- Г-н Денчев, какви са различията в квалификациите, правомощията и отговорностите на позицията финансов директор в България и във Великобритания например?

Може да се направи обобщение за различията между България и Балканите, даже може би Централа и Източна Европа, като регион с приблизително сходни култури и икономическо развитие през последните 20-на години и Западния свят, в частност англосаксонския тип икономики.

В страните от нашите географски ширини се поставя силен фокус върху финансово-счетоводната квалификация на този тип длъжности. На Запад тези позиции се заемат от хора със широк спектър на образование – над 50% са завършилите MBA с обща насоченост, юристи (особено разпространено в последно време) и други. Това се потвърждава и от едно проучване на E&Y, което бе представено наскоро пред българска аудитория.

По отношение на правомощията и отговорностите – те варират  в зависимост от мащаба на компанията, от това дали е публична или частна, от опита и компетентностите на финансовия директор, както и от други фактори. В големите западни компании, които се котират на борсата финансовият директор е почти наравно като позиция с главния изпълнителен директор. Това се обуславя от неговите отговорности пред акционерите на компанията относно финансовата отчетност, спазването на регулациите, управлението на риска и финансовите потоци и т.н. В по-малки компании, които не са публично търгувани, отговорностите и тежестта на финансовия директор обикновено са редуцирани.

В България, както и другите страни от региона, тези стандарти и практики постепенно навлизат заедно с растежа и съзряването на нашите икономики, както и с навлизането на нашия пазар на западни компании.

- Какви са предизвикателствата пред финансовите директори в България?

Проблемите и предизвикателствата е трудно да се обобщят и да се приложи един и същи шаблон за всички финансови директори, работещи в различни сектори на икономиката, в държавни или частни предприятия и т.н. Част от проблемите, например на финансовите директори от финансовите институции, най-вероятно ще се окажат диаметрално противоположни на тези от нефинансовите институции. Първите страдат от последствията на свръх-ликвидността на финансовите институции, докато част от другите се борят да осигурят средства за оборотен капитал или за инвестиции.

Може би, един универсален проблем, който се среща почти във всички частни компании, било то по-малки или големи, от финансовия или от реалния сектор, е при осъществяването на ролята на коректив и внасянето на реализъм при дефинирането на бизнес плановете и стратегиите. Дефинирането на нереалистични параметри, особено в условията икономическата криза, в която се намира светът в момента, води до разочарование, когато нещата не се случват. Обикновено в тези случаи финансистите са вестоносците на лоши новини – тях никой не ги обича!

Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още