IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Рискът от рецесия в САЩ се увеличава

Посоката на щатския долар ще определи глобалния икономически растеж, прогнозира главният икономист на инвестиционната банка Стийн Якобсен

17:44 | 12.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Посоката на щатския долар е ключовият въпрос за 2017 г., тъй като валутата, която бележи 20% ръст през последната година, ще предизвика реакция, а от новата администрация на Тръмп може да се очаква да изхвърли зад борда над 20-годишната догма, че силният долар е в интерес на САЩ.

Това е мнението на главния икономист на инвестиционната банка Saxo Bank Стийн Якобсен.

„Не можем да пренебрегнем гласовете на популизма в САЩ, но също така не бива да ги пренебрегваме в Европа в една година на избори. Бъдете сигурни, че това е краят на един цикъл, а не ново начало. С течение на времето очаквайте доктрината на Тръмп да представлява комбинация от Никсън и Рейгън и бъдете нащрек за голяма волатилност”, предупреди анализаторът.

Ще доминира ли щатската валута?

Якобсен е категоричен, че отговорите на няколко въпроса ще трасират движението на паричната политика. 

“Добре дошли в 2017 г. и Тръмп-манията, един свят, където туитовете определят дневния ред на случаен принцип в САЩ и където да бъдеш неортодоксален е новото черно. Покрай всичките предположения, които можем да направим за Доналд Тръмп и неговите нови политики, основните въпроси остават същите: Каква е общата посока на щатския долар? Накъде ще се отправят китайската валута и растеж през 2017 г.? Дали двойният убийствен удар на Brexit/Тръмп е краят на един цикъл или началото на нещо ново? Кой е най-важният от трите въпроса”, коментира главният икономист на Saxo Bank.

Според него посоката на щатския долар ще определя движението на пазарите и бъдещия икономически растеж.

“Налице е толкова опростен икономически свят или глобализиран пазар, че доларът представлява над 75% от всички трансакции в световен мащаб, напомня Якобсен и посочва, че „ когато щатският долар се покачва над 20% на годишна база – както е в момента, може да има „реакция“ на „действието“.

“Тази реакция ще бъде значително забавяне на растежа в САЩ, задвижван от по-високите от очакваното лихвени проценти (които намаляват потенциалния растеж), а също и косвено, чрез намаляване на глобалния растеж, тъй като тежкото бреме на доминирания от САЩ дълг вреди на способността на развиващите се пазари да погасяват огромните си заеми в долари”, очаква аназаторът.

По думите му чуждестранните банки са отпуснали заеми в размер на 3,6 трилиона долара на компании от развиващите се пазари, и приблизително 50% от тази сума е за Китай, така че “въпрос едно и въпрос две са взаимно свързани”.

Стийн Якобсен предупреди, че рискът от рецесия се увеличава.

“Добрите ми приятели от NedBank, ЮАР – Нийлс Хейнеке и Мехул Дая, са разработили най-добрия модел на рецесия, който съм виждал, който комбинира монетарни условия с основни икономически принципи. Актуалният сочи следното: 60% вероятност от рецесия срещу само 5-8% за консенсус на пазара", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Варяг
преди 7 години
Истината е,че САЩ не могат да приемат политиката на Китай за евтинюан и тъй като те неразбират от дума Тръмп и ФЕД ще приложат кардиналнорешение на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Естествено ,че ще има рецесия заради вдигането на лихвите и т.н. но всичко това е заради системната криза обяснена от доцент Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС още 2009г. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027?pnref=story
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още