IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PayPal дебютира на борсата при по-висока пазарна стойност от eBay

Инвеститорите вярват в по-голямата възвращаемост от дигиталните разплащания на отделената компания

15:27 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

PayPal Holdings ще направи своя борсов дебют с пазарна стойност почти 1,4 пъти по-голяма от тази на eBay, от която се отделя, след като инвеститорите очакват по-голяма възвращаемост от бизнеса й с дигитални разплащания, отколкото от този на eBay, който се бори с бавния растеж, пише Bloomberg.

PayPal се листва на борсата в понеделник при пазарна капитализация в размер на 46,6 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg. След отделянето на подразделението пазарната оценка на eBay става 34 млрд. долара. Инвеститорите разглеждат PayPal като нова възможност за растеж, въпреки че разширяването на eBay се забавя на фона на нарастващата конкуренция в електронната търговия.

"Инвеститорите отдавна очакват възможност да инвестират в PayPal, дори преди отделянето да бъде обявено“, коментира Джил Лаура, анализатор на Wedbush Securities в Лос Анджелис. „Най-сетне се намираме в момент, в който можете да притежавате само акции от PayPal, а тя има водеща позиция на пазара и расте“.

PayPal има 169 млн. потребители и е обработила 1,1 млрд. плащания през второто тримесечие. Обемът на трансакциите ѝ е нараснал с 27 на сто спрямо година по-рано, обяви компанията миналата седмица. Стойността на компанията расте на фона на бума в пазаруването и промяната в потребителските навици.

Онлайн пазарът на eBay има 157 млн. купувачи, които през второто тримесечие са похарчили 20,1 млрд. долара, което е с 2% по-малко спрямо година по-рано. Спадът се дължи до голяма степен на валутните колебания. Въпреки това забавяне, което е свързано с компрометирането на данни при атака и промените в търсачката на Google миналата година, eBay е по-печеливша от PayPal.

"Трябва да видим ускоряване на растежа“, коментира Кери Райс, анализатор на Needham & Company в Сан Франциско. „Въпреки това смятам, че ще отнеме около 18 месеца, за да видим значително подобряване на трафика и търсенето в eBay.

През септември eBay обяви плановете си за отделяне на PayPal след натиска от страна на инвеститора Карл Айкън. Ebay купи PayPal през 2002 г., за да добави платежната услуга към своя онлайн пазар. Продажбите на eBay представляват около 22% от трансакциите на PayPal през второто тримесечие, което е по-малко от 26-те процента година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още