IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоколапсът тества неизчерпаемия оптимизъм на поддръжниците на токените

Евентуална успокояваща интервенция от страна на Фед на фондовата борса ще осигури положителен импулс за криптовалутите, смята Антони Тренчев от Nexo

17:40 | 22.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В рамките на едно мигване над 1 трлн. долара се изпариха от пазарната стойност на криптовалутите.

Разтърсващият спад, който се затвърди като нещо обичайно за дигиталните активи през последните седмици, продължи да се задълбочава тази седмица, като цената на биткойна се понижи с над 15% в този период, пише Bloomberg.

Най-големият дигитален токен изтри над 50% от стойността си спрямо ноемврийския си пик, като това се отрази и върху останалите криптовалути.

Спадът в петък доведе до ликвидирането на повече от 1,1 млрд. долара в позиции на крипто фючърси и над 1 трлн. долара от пазарната стойност на дигиталните пари.

„Пазарите на цифрови валути като цяло претърпяха тежък месец“, коментира Джонатан Падила, съосновател на Snickerdoodle Labs, блокчейн компания, фокусирана върху поверителността на данните.

Дори трейдърите, поддържащи бичи настроения, започват да се чудят в кой момент ще приключи тази низходяща спирала. Известният крипто инвеститор Майк Новограц размишлява в Twitter, че „това ще бъде година, в която хората осъзнават, че да бъдеш инвеститор е трудна работа“.

крипто1 крипто1

Но феновете на криптовалутите имат безкраен запас от оптимизъм и мнозина са уверени, че тъй като биткойн вече прекара две трети от годината на червено, скоро може да настъпят по-добри времена.

В един момент продавачите ще се изчерпят и пазарът ще поеме в друга посока, посочва Мат Мали, старши пазарен стратег в Miller Tabak + Co.

Новинарският цикъл се оказа безмилостен за токените. В четвърътк стана ясно, че руската централна банка е предложила пълна забрана на използването и добиването на монети на нейна територия. Русия е третата по големина дестинация за добив на криптовалути.

„Потенциалните рискове за финансовата стабилност, свързани с криптовалутите, са много по-големи за развиващите се пазари, включително Русия“, се казва в доклада на регулатора. „Това се дължи на традиционно завишената тенденция за пестене във валута и недостатъчното равнище на финансова грамотност“, посочват още от централната банка.

Подобни сигнали идват и от Великобритания, Сингапур и Испания, докато затягането на паричната политика в САЩ също оказват влияние върху търговията.

крипто2 крипто2

Индексът на Bloomberg Galaxy DeFi за цифрови монети, участващи в децентрализирано финансиране, се понижи с 14% през последната седмица.

Междувременно администрацията на президента на САЩ Джо Байдън вече се готви да пусне правителствена стратегия за цифровите активи още следващия месец и да възложи на федералните агенции да оценят рисковете и възможностите, които те представляват.

Спадът в стойността на биткойна, след като токенът достигна рекордно високо ниво през ноември, заличи около 600 млрд. долара от пазарната му стойност. Въпреки че в миналото криптовалутите са се сблъсквали с много по-големи понижения, това е вторият по големина спад в доларово изражение, според Bespoke Investment Group.

Остава да се види дали ценовият спад на биткойна под психологичното ниво от 40 000 долара ще задейства съответния попътен вятър. Привържениците на криптовалутата казват, че тежките ликвидации често служат за премахване на пяната в спекулациите с активи с лесна печалба, помагайки за оформянето на нови дъна на пазара.

„Страхът и безпокойството сред инвеститорите са осезаеми“, посочва Антони Тренчев, управляващ партньор в Nexo. „Ако станем свидетели на по-голяма разпродажба на акции, очаквайте Фед да се намеси устно, за да успокои напрежението и тогава биткойн и други криптовалути ще поскъпнат“, изтъква българинът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
nikiangel
преди 2 години
В тази игра розовите очила са занитени към крипто кратуната. Ще паднат само когато съответната кратуна се събуди една сутрин, отвори хладилника и 1. види че е празен и няма какво да яде 2. види че не свети, защото са му спрели и тока. Дотогава, само ще чете как криптомилионерите празнуват на яхтите си и ще набива стотинки. Играете в нагласена игра приятели, но както казах, розовите очила са занитени, никой няма как да ви убеди в противното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още