IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на мечките за биткойна може би вече започна

Някои индикатори показват, че налице е мечи пазар, но още нищо не може да се каже със сигурност

15:24 | 27.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В ход е разгорещен дебат в криптосредите за това дали биткойнът вече е затънал на меча територия.

Привържениците на токена смятат, че съвсем скоро може да видим ново поскъпване, след като криптовалутата изтри почти половината от стойността си от последния си рекорд през ноември, пише Bloomberg. Но според няколко метрики криптозимата е вече тук, поне от гледна точка на аналитичната компания Glassnode.

„В ход е продължителен мечи пазар“, посочват анализаторите на Glassnode в нов доклад. Според авторите едно по-сериозно изтегляне от пазара може да „промени възприятията на инвеститорите и настроенията на макрониво“.

В доклада се посочват няколко индикатора, които подкрепят твърденията.

Първо, това е метриката, наречена нетна нереализирана печалба/загуба (NUPL), която показва цялостната рентабилност на пазара като дял от пазарната капитализация. На равнище от 0,325 пункта тя показва, че близо една трета от пазарната капитализация на биткойна е нереализирана печалба, а обикновено подобни стойности наблюдаваме в началната до средна фаза на мечия пазар.

Второ, имаме показателя, известен като съотношението MVRV, което се изчислява като пазарната капитализация се дели на реализираната капитализация. Това е полезен инструмент за установяване на периоди на добра и лоша инвеститорска рентабилност, отбелязват от Glassnode. При сегашните стойности на показателя „биковете или ще трябва да настъпят силно, или шансовете ще са на страната на мечките“, отбелязват авторите на доклада.

И трето, това е съотношението RTLR – нещо като модел на Ходлер за справедлива стойност – което показва, че пазарът е под RTLR цена от 39 200 долара, но над реализирана стойност от 24 200 долара, нещо, което също е типично по време на начални към средни етапи на мечи пазар.

Според Ноел Ейксън от Genesis Global Trading е трудно да се използва един-единствен индикатор, за да се определи със сигурност навлизането на мечия пазар. NUPL метриката може и да върви надолу, но е „твърде рано да кажем дали това означава, че сме се насочили към мечи пазар“, отбелязва тя. По същия начин MVRV съотношението сигнализира за отслабване на пазара, но е трудно да го използваме като аргумент за това, че се намираме насред период на трайни понижения, допълва тя.

Но ако се намираме в такъв, това няма е добре за краткосрочните притежатели на биткойни, които в момента държат приблизително 18,3% от снабдяването с монети, с изключение на токените, притежавани от борсите. Към тази седмица почти целият този обем струва по-малко, отколкото купувачите му са платили за него, което допълнително оказва натиск върху цените.

„Това отново създава психологическа бариера, при която монетите, които вече е най-вероятно да бъдат похарчени или продадени, държат и нереализирана загуба, която още повече увеличава шансовете за продажба“, пишат анализаторите на Glassnode.

Спомените за последната криптозима подновяват страховете, че може би в момента се разиграва повторение на тези събития. При последната такава цената на биткойна се срина с над 80% до 3100 долара и ѝ отне над година, за да достигне нов рекорд през декември 2020 г.

Последно цената на биткойна спадна до около 33 хил. долара от почти 69 хил. долара за по-малко от три месеца на фона на широки разпродажби при по-рисковите активи заради очакванията за затягането на политиката на Федералния резерв.

Пониженията засегнаха всички части на екосистемата на криптопазара – от биткойна и мемекойните до публично търгуваните борси. Над 1 трлн. пазарна капитализация бе изтрита от пазара.

Но все пак имайте предвид, че сегашната разпродажба е по-скоро скромна, когато се сравнява с предишни понижения на цените от до 90%, отбелязват от Bespoke Investment Group. Ако наблюдаваме поевтиняване с 90% спрямо последния връх на токена, то цената ще спадне до около 7000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 2 години
Сезона скоро свършва, те сега го започват ... ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не се плашете, баш инвестори! ... сега е момента да си накупите бити коньове, че ще стане 100 К и ще замени кеша! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още