Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

13% от американците са си купили криптовалути през последната година

Ново проучване показва, че повечето покупки са направени през последните шест месеца, когато цените на криптовалутите поеха надолу

13% от американците са си купили криптовалути през последната година

Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от един на всеки 10 американци през последната година са инвестирали в криптовалути, сочи ново проучване, публикувано от Университета на Чикаго, което подсказва колко голяма е популярността на дигитални валути като биткойна и етера, пише CNBC.

По-конкретно 13% от анкетираните са купили криптовалутри през последните 12 месеца. За сравнение 24% от американците са инвестирали в акции през същия период, разкрива проучването.

Инвеститорите вероятно са били подтикнати от спада на цените на криптовалутите по-рано тази година. Всъщност повечето от тях (61%) са купили криптовалути през последните шест месеца, твърди NORC, група към университета, занимаваща се с проучвания, която е публикувала проучването.

Още по темата

В средата на април биткойнът достигна цена от около 63 хил. долара, което представляваше 116% скок спрямо стойността от 29 хил. долара в началото на 2021 г.

Coinbase, най-голямата борса за дигитални валути в Съединените щати, стана публична в средата на април. А известни личности, като изпълнителния директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск също изразиха ентусиазма си за инвестициите в криптовалути. През май Tesla обяви, че ще приема биткойни като плащане за покупката на превозни средства. (След това Мъск сложи край на тези планове поради опасения за околната среда, свързани с добива на биткойни).

И все пак стойността на криптовалутите може да варира значително.

Към петък сутринта цената на биткойна спадна до около 32 хил. долара – около половината от върха, който достигна през април, но все още се радва на близо 10% ръст от началото на годината.

Тази волатилност накара някои финансови експерти да нарекат криптивалутите спекулативен актив. Финансови съветници като цяло препоръчват на инвеститорите в криптовалути да насочват само малка част от портфейлите си в тази посока.

Само 11% от тези, които не инвестират в криптовалути, са обявили, че е силно или донякъде вероятно да започнат търговия с тях през следващите 12 месеца, разкрива проучването.

Като цяло инвеститорите в криптовалути са по-млади и при тях се наблюдава по-голямо разнообразие по отношение на пол, раса и етническа принадлежност, спрямо инвеститорите в акции на дребно.

41% от заложилите е на криптовалути през последната година в САЩ са жени, а 35% са с доход под 60 хил. долара годишно.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
Н. Чупаров: Дигиталните валути и криптовалутите ще се развиват паралелно