IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20% поскъпване при дебюта на фючърсите върху биткойна

Нетърпеливи инвеститори сключиха малко над 2200 сделки с първите в света фючърси върху криптовалута

08:43 | 11.12.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху биткойна поскъпнаха с 20% по време на дебюта на търговията с отложена доставка на най-популярната криптовалута в света, съобщава Ройтерс. Търговията бе белязана от две временни кратки спирания, предназначени да охладят волатилността. Дилърите заявиха, че първоначалните обеми са надвишили очакванията, докато трафикът на уебсайта на Cboe е бил толкова силен, че е причинил закъснения и прекъсвания. Борсата заяви, че всичките ѝ системи за търговия обаче са в нормално състояние, предава Bloomberg.

Поддръжниците на биткойна се надяват, че по този начин ще се насърчи по-широката употреба на валутата и решаването на проблеми, свързани с лигитимността ѝ, въпреки че критиците предупреждават за рисковете този актив да се окаже балон, както и за колапс на цените. 

Стартирането на фючърси, търгувани на регулирана борса, е крайъгълен камък за тестовата инфраструктура, която ще улесни опитите на легионите от професионални търговци и основните инвеститори да залагат на покачването или падането на криптовалутата, което потенциално ще помогне за направляването на цената. Досега търговията с биткойни се ръководи главно от отделни инвеститори, които са склонни да рискуват да купуват на предимно нерегулирани пазари, коментира Bloomberg. 

Стартирането на търговията с фючърси върху биткойна в неделя през нощта (1 часа българско време) спря временно достъпа до сайта на чикагската компания Global Markets заради силния трафик. 

Фючърсите с доставка след един месец отвориха търговията на цена от 15 460 долара, след това за кратко поевтиняха, като накрая последва поскъпване до 18 700 долара. Около 6:30 часа българско време в понеделник фючърсите върху биткойна отчитат нарастване на цената с 16% до 17 900 долара, като бяха изтъргувани 2 211 сделки.

На базираната в Люксембург борса за биткойни Bitstamp цената на фючърсите се повиши със 7% до 15 720 долара. В същото време от началото на годината поскъпването на на най-популярната криптовалута достига невижданите досега за друг актив ръстове от 1400%, като дори и в последния месец цената буквално галопираше.

Експертите се притесняваха, че директната продажба може да засенчи търговията с фючърси, но засега очакванията не се реализират, тъй като само в петък криптовалутата поевтиня с 20% само в рамките на 10 часа.

Друга известна електронна платформа за търговия с биткойни е Gemini Exchange на братята Камерън и Тейлър Уинкълвос. Според разследване на британския вестник Telegraph те вече са милиардери от криптовалутата. Според медията братята са инвестирали през 2013 г. около 11 млн. долара в биткойни, който тогава е струвал 120 долара за брой. Това би правило над 91 000 биткойна. На фона на сериозния ръст на курса в момента инвестицията би трябвало да има стойността на над 1 млрд. долара.

Според инвеститорите стартирането на търговията с фючърси едва ли ще намали  волатилността на пазара на криптовалута.

Докато цената на биткойна буквално отбелязва космически скокове за много кратко време, тя продължава да е обект на много спекулации и противоположни мнения. Според една от теориите валутата е създадена от един човек или група хора под псевдонима Сатоши Накамото. Биткойнът е първата цифрова валута, която успешно използва криптографията, за да поддържа трансакциите толкова невидими и защитени, че прави традиционното финансово регулиране трудно или направо невъзможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
doc
преди 6 години
izglejda,che i 'golemite pari' zalagat na pokachvane na cenata na bitcoin za v badeshte...iavno prognozata mi za cena ot 20000$ za bitcoin do kraia na godinata shte se okaje pesimistichna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
gabarduk
преди 6 години
само времето ще покаже чие е незнанието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Като не го разбираш - разбери го, вместо да излагаш на показ незнанието си.Не е като да няма достатъчно информация, просто трябва някой да чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
gabarduk
преди 6 години
хич не го разбирам това чудо биткойн. И като не го разбирам за мене е нещо създадено баламите да го купуват , да има спекула и някой да стане милиардер а множеството да загуби. Що е биткойн и най-важното какво стои зад него? Защо централните банки не печатат пари а някой миньор копа биткойн :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 6 години
всичко ще обезмисли всичко и ще се премести в блокчейна. дерзай, колкото и да е иновативно, това е един огромен лог файл. Върви ровив него да получиш информация за някой.. ох ама чеки бе нали бяхме анонимни, как ще разбереш, че точно аз съм бил в тази транзакция след като няма как да вържеш номера на портфейла с моята личност? или вече ще започнем да се регистрираме с ЕГН? Как ще работи в областта на правото, след като всичко е видимо от всякъде? Абе вие на кой свят живеете? Излезте от виртуалката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
pinoccio
преди 6 години
Друже, те не я обявяват за валута, а просто я ползват като разплащателно средство. Оттук нататък вече следва, че това е валута. Защо не обявят царевичните пръчици за валута? Защото никой не се разплаща с тях. Биткойнът е блокчейн схема разплащане, което прави излишни банките. Има и други видове блокчейн схеми - например за сключване на договори - в областта на правото, което пък ще направи излишни адвокатите.Има и в областта на авторските права. Тепърва има да изследваш още много, още 40 години, за да усетиш какво се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
В действителност ситуацията при биткойна е реална бизнес игра, при която някои могат да спечелят, а други да загубят. Проблемът за резултата е при реалните или съпътстващите участници в играта.Тези, които участвуват в играта имат интерес от по-голяма печалба и правят неща, с които засилват интереса към играта. За тази цел използват различни подходи, например определят биткойните като валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още