Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

50 лв. ще бъде таксата за вписване в регистъра за обмяна на виртуални валути

Търговията с криптовалути вече ще изисква регистрация в НАП и плащане на такса

50 лв. ще бъде таксата за вписване в регистъра за обмяна на виртуални валути

Снимка: Bloomberg L.P.

 

Министерският съвет прие постановление за допълнение на Тарифа № 12 за таксите, които се събират в системата на Министерството на финансите по Закона за държавните такси. Промяната е свързана с определяне на такси в размер на 50 лв. за вписване в новосъздадения публичен регистър на лицата, които по занятие предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие и доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги.

Допълнението е свързано с измененията в Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Още по темата

Въпросният регистър се стопанисва от Националната агенция за приходите. Търговците на криптовалути също подлежат на вписване в регистъра.

По този начин в кръга на задължените да прилагат предвидените в закона мерки бяха включени лицата, които по занятие предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие и доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги. Целта на вписването на тези лица в публичен регистър е да се повиши прозрачността по отношение на тяхната дейност и да се създаде възможност за ефективен контрол по прилагането на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Законът предвижда вписването в регистъра да се извършва при условия и ред, определени в наредба на министъра на финансите, като за това да се събират такси по тарифа, одобрена от Министерския съвет. Със средствата ще се обезпечи финансово поддържането на регистъра при минимални разходи за подлежащите на вписване лица.
С приетото Постановление се променя и чл. 8 от Тарифа № 12 с оглед прецизиране и актуализиране на ползваната терминология.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
driverf1 до: безимeн
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
По тази логика криптовалутите имат златно покритие тъй като това не се споменава изрично.....D:
0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Коя валута е с най-голямо златно "покритие"?

Логично е, това да е валута, която е най-малко разпространена..., ИЛИ - понятието "златно покритие" изобщо е лишено от смисъл?

Още от Криптовалути
Цената на биткойна падна отново под 30 хил. долара