Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

АЦБ: Инвеститорите на дребно най-вероятно не разбират добре криптовалутите

Дали всички разбират в какво са инвестирали? Не мисля, коментира Джон Кънлиф, заместник-гуверньор на регулатора

АЦБ: Инвеститорите на дребно най-вероятно не разбират добре криптовалутите

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Повечето инвеститори на дребно, вложили пари в дигитални валути, най-вероятно не разбират точно какво са купили или свързания с тях риск, предупреждават от Английската централна банка (АЦБ).

Джон Кънлиф, заместник-гуверньор на регулатора, подчерта призивите си властите да регулират криптосектора, за да се гарантира, че пазарът е стабилен и прозрачен.

„Има дълга опашка от инвеститори на дребно, които са вложили в криптовалути“, каза Кънлиф по време на онлайн събитие на в. Wall Street Journal във вторник. „Дали всички разбират в какво са инвестирали? Не мисля. За тази дълга опашка от инвеститори на дребно не съм сигурен, че разбират. Те не гледат на това като на финансова инвестиция“, коментира заместник-управителят.

Още по темата

АЦБ е сред институциите начело на призивите за международна рамка за надзор на дигиталните валути, отбелязвайки, че пазарът за 1,7 трлн. долара сега е по-голям от пазара на рискови ипотеки, когато разтърси световните пазари през 2008 г.

Засега, посочи Кънлиф, волатилността при дигиталните валути не се е разпространила към по-широката финансова система, тъй като връзките между тях все още не са се развили напълно. Въпреки това рисковете растат.

„Няма съществена стойност около криптоактивите“, посочва Кънлиф. „Те се движат с настроенията. Те са движени основно като рисков актив и цените спадат доста последователно“, допълва той.

Според него регулациите трябва да отговарят на това, за което се използват дигиталните активи. Тези, продавани като начин за извършване на плащане, трябва да предлагат стабилността на пари, а тези, предлагани като спекулативна инвестиция, може да бъдат регулирани като „хазарт“.

Потребителите, по думите му, трябва да са внимателни за това колко криптовалути включват в пенсионните си фондове и да се отнасят към тях като към рискови ценни книжа.

„Ако ги имате като пропорция от вашето портфолио, трябва да разберете, че те са много спекулативни“, каза Кънлиф. „Може да изгубите всичките си пари. Може да натрупате значителна капиталова печалба. Важно е инвеститорите да разберат характеристиките на тази инвестиция“, допълни той.

 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
Криптохакери са откраднали близо 2 млрд. долара през полугодието