Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Биткойн или етер?

Двете най-големи криптовалути носят различни ползи и възможности за диверсификация за инвеститорите

Биткойн или етер?

Снимка: Bloomberg 

Дните, в които биткойн беше единствената реална опция за инвеститорите, целящи да навлязат на пазара на криптовалути, отдавна отминаха, пише Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на анализ на Bloomberg.

Етер - втората по големина криптовалута, поскъпна до рекорд на фона на растящия интерес към пазара. Междувременно капитализацията на доджкойн - криптовалута, създадена като шега, достигна близо 90 милиарда долара.

За повечето хора има смисъл да се навлезе на пазара със залог на двете най-големи криптовалути - биткойн и етер. Всяка една от тях е относително добра инвестиция до момента през 2021 г. - цената на биткойн почти се удвои, докато тази на етер е близо до четворен ръст спрямо 11-процентно повишение за индекса S&P 500.

Какво обаче трябва да имат предвид инвеститорите, преди да решат на коя криптовалута да заложат?

Етер 

Още по темата

Етер е токенът, използван от най-употребявания блокчейн - технологията за удостоверяване и записване на трансакции - етериум.

“Етер е блокчейн платформа, която функционира като Apple store или Android app store”, заяви Пат ЛаВекия, главен изпълнителен директор на Oasis Pro Markets. “Биткойн е борсово търгувана стока като златото или начин за съхранение на стойност”, добавя той.

За разлика от биткойн, платформата на етериум се развива. Към момента тя преминава през промени, които трябва да подобрят мрежата, включително намаляване на доставките. Това може да увеличи цените, предоставяйки по-голяма привлекателност на етер, докато в същото време наложи ограничения за предлаганите токени.

„Инвеститорите често гледат на етериум като инвестиция, която ще расте, залагайки на продължаващото развитие на децентрализираната екосистема“, коментира Фил Бонело, Grayscale Investments. Те „понякога разглеждат етер като начин да се заложи на цялото развитие покрай етериум“, добавя той.

Биткойн 

Въпреки че доминацията на биткойн отслабна през тази година - криптовалутата сега държи 46-процентен дял от общия пазар спрямо 70% в началото на годината според CoinGecko - тя все още е най-голямата.

Биткойн има капитализация от над един трилион долара в сравнение с 380 милиарда долара за етериум, сочат данни на CoinGecko.

Биткойн все още е предпочитаният избор от много големи корпорации. Tesla и MicroStrategy вече закупиха биткойни. Когато Пол Тюдор Джоунс или Рей Далио говорят за крипто, те говорят за биткойн.

Биткой и етер (или нито едно от двете)

Всеки, които се насочва към пазара на криптовалути, трябва да бъде подготвен за волатилността.

Криптовалутите също така могат да бъдат засегнати от регулациите и дори перспективите за въвеждането им. Цените могат рязко да се понижат - някои наблюдатели на пазара предупреждават за балон.

Повечето от водещите финансови съветници посочват, че не биха заложили над 5-процентен дял от портфолиото си на криптовалути и че клиентите им трябва да са готови да загубят всичко.

Все пак за тези, които искат да навлязат в криптосвета, има поводи за закупуването и на биткойн, и на етер като възможност за диверсификация и хедж.

„Имайки се предвид, че сред самите дигитални монети има възможности за диверсификация, трябва да разгледаме малка кошница от тях, а не само биткойн, когато преценяваме дали дадено разпределение на криптоактиви може да намали нестабилността на портфейла заедно с традиционните активи“, написаха анализатори на Cornerstone в скорошен доклад.

Материалът има информационен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
BNB вече е изкопано. Няма нужда да се копае нищо. Работи по бързо от етера. Поддържа всичките му swapowe и за разлика от етера може да се ползва отстъпка 25% при търговия на борсата и най-вече BNB не е инфлационна както етера. Броят е ограничен на 200 милиона като на всеки 3 месеца се изгарят определен брой монети, докато етера си печатат на корем всяка година и така до безкрай....
0
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
нито BTC нито ETH . Залагам на BNB :)
4
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Статия, пълна с общи приказки.Това не е инвестиция, инврстицията е нещо, което носи приход. Тия койнчета приход не носят. Тоест не са инвестиция.Когато се разчита само цената да се променя, думата е спекула, а не инвестиция.Етериума бил КАТО Епъл стор, биткойна КАТО злато? Тоест имитации. Имитациите, които дори не могат да се опишат по друг начин, освен като имитации, винаги ще си останат такива.Та на въпроса етер или биткойн - нито едното, а сейфмуун. Стойността е все близка до нула, ама поне от спекулката нещо може да се изкара.
4
 
6
 
1
преди 1 месец
Двете най-големи криптовалути носят различни ползи и възможности за диверсификация за инвеститоритеИ харчен ток, повече от потребностите на Аржентина.Иначе сме за зелени сделки, за прогрес, за Био-еко...ама черната каса на ЦРУ (биткойн) трябва да се пълни.Въпреки всичката шизофрения.

Още от Криптовалути
Tesla ще приема отново биткойни за плащане, но под условия