Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Блокчейн може да прибави 1,76 трлн. долара към глобалния БВП до 2030 г.

Китай и САЩ ще са лидери в блокчейн революцията, прогнозира доклад

Блокчейн може да прибави 1,76 трлн. долара към глобалния БВП до 2030 г.

Снимка: Pixabay.com

Блокчейн технологията има потенциала да увеличи глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 1,76 трлн. щатски долара през идните десет години, сочи доклад на PricewaterhouseCoopers (PwC).

Икономисти на компанията са оценили как се използва технологията в момента и са преценили потенциала й за създаване на стойност във всяка индустрия – от здравеопазването, държавното управление и обществените услуги до промишленото производство, финансите, логистиката и търговията на дребно.

PwC очаква повечето компании да използват блокчейн в някаква форма до 2025 г. След като технологията влезе в масова употреба, икономическите ползи от нея вероятно ще нараснат рязко.

Топ пет употреби на блокчейн

Икономистите на PwC са определили пет основни употреби на блокчейн, класирани според потенциала им да създават икономическа стойност.

На първо място е проверката на произхода на стоките и проследяването на движението им във всеки етап. Блокчейн има огромен потенциал да помогне на организациите в тази дейност, засилвайки прозрачността на снабдителните вериги, прибавяйки 962 млрд. долара към глобалния БВП до 2030 г. Измамите и фалшификатите може да бъдат откривани незабавно, което гарантира безопасност на потребителите и подкрепя усилията на компаниите да бъдат социално и етично отговорни.

Още по темата
Използването на блокчейн в областта на разплащанията и финансовите инструменти може да прибави 433 млрд. долара към глобалния БВП. Централни банки от цял свят проучват как блокчейн може да подобри инфраструктурата за разплащания в страната им чрез дигитални валути, емитирани от централната банка. Финансовите институции експериментират и с използването на „стейбълкойни“ като нови дигитални инструменти за трансформиране на трансгранични плащания чрез понижаване на таксите за превод и създаването на възможност за почти мигновени трансакции.

Стейбълкойните са токени, които обикновено са подкрепени от фиатни пари (печатани от държавата – бел. ред.) или други активи от реалния свят, и могат да оперират на блокчейн. За сравнение, криптовалути като биткойн не са подкрепени от фиатни пари, нито представляват фиатни пари в дигитален формат, но може да бъдат използвани за разплащания. Но за разлика от дигиталните валути, емитирани от централната банка, и регулираните стейбълкойни криптовалутите не са регулирано платежно средство в много юрисдикции и използването им дори е незаконно в някои страни.

Блокчейн може също така да предпази ценни лични данни онлайн – от лични документи като шофьорски книжки до професионални данни и сертификати, създавайки широка ефективност на разходите и помагайки за ограничаването на измамите и кражбите на самоличност. По този начин според PwC блокчейн може да донесе допълнителни 224 млрд. долара към глобалния БВП за десет години.

Блокчейн е много обещаваща технология и в областта на договорите и разрешаването на споровете с потенциал да донесе още 73 млрд. долара към глобалния БВП до 2030 г. Технологията може да събере на едно място счетоводни книги, договори и разплащания, подобрявайки притока на търговски споразумения, което би предотвратило всякакви спорове.

Блокчейн може да вдъхне нов живот и на традиционни карти за лоялни клиенти и програми за възнаграждение, прибавяйки 54 млрд. долара към глобалния БВП за десетгодишен период. Технологията може да засили ангажимента чрез интегрирането в платформи за управление на отношенията с клиентите като Salesforce3, HubSpot CRM и Microsoft Dynamics 365 Sales и да генерира повече стойност чрез улесняването на използването им от потребители на смартфони.

Кои страни ще ръководят блокчейн революцията?

Успехът на блокчейн изисква благоприятна политика, бизнес екосистема, която е готова за използване на новите възможности, откривани от технологията, и подходящ микс от индустрии. Китай е отворена за иновации и продължава усилията за емитирана от собствената й централна банка дигитална валута. Това ще донесе на страната 440 млрд. долара през идните десет години, съставляващи потенциален тласък на брутния й вътрешен продукт с 1,7%.

Недалеч след Китай са САЩ, където очакваните приходи от 407 млрд. долара през десетгодишния период са свързани предимно с възможностите около големите й снабдителни вериги, социалните и етични изисквания на клиентите.

Икономистите на PwC очакват Северна и Западна Европа да се възползват най-много в процентно изражение благодарение на съществуващата технологична инфраструктура и добре обучени служители. Швеция може да увеличи брутния си вътрешен продукт с 3% благодарение на блокчейн до 2030 г., следвана от Люксембург с 2,6% и Германия с 2,4%. Великобритания, която е на четвърто място с 2,3%, има възможност да следва собствен дневен ред за развитие на блокчейн след излизането си от ЕС.

Държавната администрация, образованието и здравеопазването са секторите от икономиката, които PwC очаква да се възползват най-много от блокчейн, прибавяйки 574 млрд. долара до 2030 г. По-широки ползи от блокчейн ще има и за бизнес услугите, комуникациите и медиите, а търговците на едро, търговците на дребно, промишлените компании и строителството ще се възползват от използването на блокчейн за ангажиране на потребителите и изпълнение на изискването за проследяване на произхода на стоките.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
Каква платформа да изберете при търговия с криптовалути?