IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна нов връх за 2019 г.

Криптовалутата поскъпна с близо 6%, увеличавайки цената си до 5087,54 долара, след което поевтиня леко до ръст от 4,7%

12:42 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговците на криптовалути може и да не са сигурни какво точно предизвика внезапното поскъпване на биткойна във вторник, но изглежда имат намерение да се възползват.

Най-популарната електронна валута се изкачи до нов връх от началото на годината в сряда, запазвайки ръстовете от вчерашния ден, които мнозина пазарни играчи не можаха да си обяснят.

По-рано днес биткойнът поскъпна с близо 6%, увеличавайки цената на валутата до 5087,54 долара, показват данни на Bloomberg.

Двадесет минути след 12 ч. българско време цената му намаля леко до ръст от 4,68% или 4944,71 долара. Поскъпването даде тласък и на другите водещи криптовалути като етер, лайткойн и рипъл, които увеличават стойността си съответно с 9,53%, 21,15% и 4,7%.

И докато индексът Bloomberg Galaxy Crypto Index отбелязва ръст от над 70% спрямо най-ниските си стойности от края на миналата година, дебатът за това дали виртуалните пари вече са достигнали най-ниските си стойности се разпалва с нова сила.

Агенция Ройтерс съобщи по-рано, че най-вероятна причина за вчерашния скок на цените е покупка на стойност 100 млн. долара, осъществена чрез американските платформи Coinbase и Kraken и люксембургската Bitstamp.

„Имаше единична поръчка, която беше алгоритмично управлявана от тези три места, за около 20 000 биткойна“, заяви Оливър фон Ландсберг-Садие, главен изпълнителен директор на криптовалутната компания BCB Group.

Според привържениците на криптовалутите ръстовете от последните дни показват, че налице е нов бичи пазар, докато скептиците твърдят, че запазващото се недоверие на регулаторите, институционалните инвеститори и потребителите ще направят всяко едно рали краткотрайно.

Но ръстовете все пак са окуражаващи, независимо от това как ще се развият в дългосрочен план, смята Тимъти Там, съосновател и главен изпълнителен директор на изследователската фирма за криптовалути СoinFi.

„Тестваме нови върхове днес“, посочва Там, който отново наблегна на положителния ефект от ралито за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още