IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две компании ще токенизират Ferrari

От CurioInvest и MERJ залагат, че редките и колекционерски токени, обезпечени с автомобили, вина и бижута, ще продължат да се ценят

21:45 | 31.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Блокчейнът може би вече има решение за всички, които някога са мечтали за Ferrari, но не могат да си го позволят. Инвестиционната платформа CurioInvest и дигиталната борса на активи MERJ Exchange си партнират, за да предложат на крипто пазара токени, обезпечени с колекционерски автомобили. От компаниите казват, че токенизирането на луксозните активи като инвестиция може да ги направи широко достъпни за по-голям брой хора, предава Bloomberg.

„Представете си някой в Уганда да може да инвестира в рядка кола, която се съхранява Щутгарт и е токенизирана от компания в Лихтенщайн“, казва Джим Нудъм, ръководител на отдела за дигитални стратегии в MERJ. „Ето ви перфектна илюстрация за това какво блокчейн технологията може да направи за демократизиране на капиталовите пазари“, добавя той.

CT1, както е известен споменатият токен е част от възобновяването на предложенията, появяващи се на фона на скорошно покачване на цените на криптовалутите. Всъщност методът, който позволява на компаниите да заобикалят твърде рисковите капитали, а на инвеститорите да купуват части от актив, първоначално се появи по време на крипто манията през 2017 и 2018 г. Тогава стотици компании се възползваха от него за набиране на значително финансиране.

Балонът се спука, след като някои от технологиите започнаха да се разпадат поради измами и съмнителни практики при редица първични публични предлагания на дигитални монети (ICO), които костваха на инвеститорите голямо количество загубени средства.

От CurioInvest и MERJ залагат, че редките и колекционерски токени, обезпечени с автомобили, вина и бижута, ще продължат да се ценят. Ретро автомобилите, например, са отчели възвръщаемост от над 330% за 10 години до 2017 г., гласи доклад на Knight Frank.

Двете компании планират да внесат на борсата 500 колекционерски автомобила на стойност над 200 милиона долара. Автомобилите ще бъдат токенизирани и ще се съхраняват и поддържат в Германия. За тяхно съжаление притежателите на самите монети няма да могат физически да управляват автомобилите.

„В исторически план колекционерските автомобили винаги са били възприемани като сигурни убежища“, казва Фернандо Вербоонен, основател и главен изпълнителен директор на CurioInvest. „Те се държат обаче от много малко хора и като внесем различна технология, ние правим наистина възможно всеки да се възползва от този клас активи като цяло“, добави той.

Сред най-новата партида предложения е и SardineCoin, дигитална валута, обезпечена с ретро консерви от сардини. Тази криптовалута се предлага от базираната в Люксембург компания MY Sardines. Но начинанието на CurioInvest и MERJ се откроява, защото е правилно регулирано, казва Нудъм.

"Технологията наистина е само половината от историята - другата половина е за правилното регулиране", отбелязва той и добавя: "Говорим за много добре регулирана, добре подготвена оферта, която ще бъде напълно обезпечена. Може да греша, но мисля, че вероятно е различно от това някой да токенизира ретро сардини".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
darcas1981
преди 4 години
"Токенизирането" и криптовалутите са идеалния инструмент за пране на пари, укриване на данъци и пренасяне на капитали. Нещо като съвременните тамплиери. Така някой африкански диктатор лесно ще си изнесе и изпере кървавите пари през няколко колекционерски ферарита. Защото при криптовалутите никой не те пита колко кръв имаш по ръцете ти и откъде са парите ти. То не че в Швейцария, Панама, остров Ман и т.н банките питат, ама пак подлежат на някакъв контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още