Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

ЕК представи амбициозен план за регулиране на криптовалутите

В рамките на новите правила криптокомпании, като търговски платформи, ще трябва да имат физическо присъствие в ЕС и да станат обект на капиталови изисквания

ЕК представи амбициозен план за регулиране на криптовалутите

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейската комисия прави стъпка напред в регулацията на криптоактивите в блока.

В рамките на нова инициатива, представена в четвъртък, Европейската комисия ще зададе ясни правила за криптовалутите, които често пъти не влизат в обхвата на традиционното финансово законодателство и могат да изложат на риск инвеститорите.

Още по темата

Предложението също така ще цели регулиране и на т. нар. стабилни криптовалути (stabelcoins – бел. ред.), като либра на Facebook. Валутата се прие като предупредителен сигнал за институциите, тъй като има потенциала да достигне до голям брой потребители чрез социалната мрежа.

С днешния пакет ще се засилят конкурентоспособността и иновациите на Европа при финансовите услуги, с което ще се проправи пътят за превръщането на Европа в световен лидер в разработването на стандарти, посочват от ЕК в прессъобщение.

„Цифровите технологии могат да предложат на потребителите и предприемачите много повече, поради което следва да се възползваме активно от внедряването им, като същевременно ограничаваме потенциалните рискове. Такава е целта на днешния пакет“, коментира предложенията Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката.

По думите му един новаторски цифров единен пазар на финансовите услуги ще бъде от полза за европейците и от възлово значение за икономическото възстановяване на Европа, тъй като ще предлага по-добри финансови продукти за потребителите и ще отвори нови канали за финансиране на бизнеса.

В рамките на новите правила криптокомпании, като търговски платформи, ще трябва да имат физическо присъствие в ЕС и да станат обект на капиталови изисквания, посочват от комисията. По-важните стабилни криптовалути ще бъдат надзиравани от Европейският банков орган.

По-рано този месец финансови министри от някои от най-големите европейски икономики призоваха отново за по-строг контрол върху проекти като либра.

Предложението сега трябва да премине дебат в Европейския парламент и сред националните правителства, преди да се превърне в закон. Европейската комисия посочва, че планира да има законова рамка за криптоактивите до 2024 г.

Още по темата

Представеният днес пакет за цифровите финансови услуги включва стратегия за цифровизиране на финансовите услуги; стратегия за малките плащания; законодателни предложения за нормативна уредба на ЕС на криптоактивите и за нормативна уредба на ЕС на оперативната устойчивост на цифровите технологии.

Законодателни предложения за криптоактивите: използване на възможностите и ограничаване на рисковете

С регламента за пазарите на криптоактиви (РПКА) ще се даде тласък на иновациите, като същевременно ще се съхрани финансовата стабилност и ще се защитят инвеститорите от рискове, посочват от ЕК.

С новите разпоредби лицензираните в една държава членка субекти могат да предоставят своите услуги в целия ЕС (т.нар. „упражняване на дейност в ЕС по силата на един лиценз“). Защитните механизми включват: капиталови изисквания; отговорно пазене на активите; задължителна процедура за подаване на жалби за инвеститорите; както и права на инвеститора срещу емитента.

Емитентите на значителни криптоактиви, обезпечени с активи (т.нар. „стабилни криптовалути“), ще подлежат на по-строги изисквания (например по отношение на капитала, правата на инвеститорите и надзора).

Комисията предлага и пилотна уредба на пазарните инфраструктури, които желаят да се опитат да търгуват и да уреждат сделки с финансови инструменти под формата на криптоактиви. Пилотната уредба представлява т.нар. подход на „регулаторна лаборатория“ (или контролирана среда), който позволява временни дерогации от действащите правни норми с цел регулаторните органи да придобият опит с използването на технологията на децентрализираните регистри при пазарните инфраструктури, като същевременно се взимат мерки за защита срещу рисковете за инвеститорите, целостта на пазара и финансовата стабилност. Целта е да се даде възможност на дружествата да изпробват и научат повече за практическото прилагане на действащите норми.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 4 седмици
След краставиците, тия *** мислят, че могат да контролират криптовалутите, създадени именно за да са свободни от държавен контрол.
3
 
3
 
1
преди 4 седмици
За едни крипто, за други - plane text,
за едни валута, за реалистите - ветър и мъгла..

Още от Криптовалути
Каква платформа да изберете при търговия с криптовалути?