Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

ЕС предупреди за ценови балон при криптовалутите

В общо изявление европейски финансови регулатори посочват, че съществува значителен риск за средствата на потребителите на дигитални валути

ЕС предупреди за ценови балон при криптовалутите

Снимка: Ройтерс

Виртуалните валути, като биткойнът, показват ясни признаци на ценови балон и потребителите им могат да изгубят всичките си средства с тях. Това предупредиха в общо изявление финансови регулатори от Европейския съюз, цитирани от агенция Ройтерс.

Биткойнът, който е една от най-добре познатите криптовалути, увеличи цената си близо 1000 пъти през 2017 г., но вече загуби почти половината само от началото на тази година на фона на продължаващите призиви за засилен контрол върху този вид активи.

Според регулаторите – Европейския банков орган, Европейския орган за ценните книжа и пазарите и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, виртуалните валути са изключително рискови. Те също така са неподходящи за използване в инвестиционни, спестовни ли пенсионни продукти, се казва още в изявлението. 

Още по темата

В него се уточнява също, че информацията за потребителите, които искат да купят виртуални валути, е „в повечето случаи непълна, трудна за разбиране, не разкрива риска по съответния начин... и по тази причина може да бъде подвеждаща“.

„Виртуални валути, като биткойнът, са обект на екстремна волатилност на цените и показват ясни признаци за ценови балон, като потребителите, купуващи рискови капитали, трябва да са наясно, че съществува голяма възможност да загубят големи суми или дори всички свои средства“, заявиха още европейските власти.

Биткойнът, както и други подобни валути като рипъл, лайткойн и етер, не са подкрепени от централна банка и търговията с тях не е регулирана от европейското законодателство.

Трите служби също така припомниха, че всяка загуба на средства или тяхната кражба заради кибератаки няма да бъде покрита от национални схеми за защита.

В изявлението си регулаторите посочват също, че някои пазари на криптовалута са имали сериозни оперативни проблеми. „По време на тези смущения потребителите нямаха възможност да купуват или продават рискови капитали и понесоха загуби заради колебания на цената през този период“, заявиха още те.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
7
 
7
0pk
преди 11 месеца
С нетърпение чакам Марк да измисли FBcoin и да го вкара във всички разплащания във фейса - от фармвила до рекламите. Ей тогаз ще избие рибата :D
7
 
7
 
6
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
А бе, не са точно така нещата. Някой сериозни платформи предлагат и защита на фиатните валути и са и застраховани и сигурността е на много високо ниво. Това го порвърждава както историята им, така и хората свързани с тях, като Хоровиц, Лий и др.Един от най-големите в сета фондове за злато, който е в Дубай вече предлага съхранение и защита както при инестициите в злато. Това, че киптовалутите нямат вътрешна стоиност и трудно се оценяват пак не е вярно, зашото някой проекти предоставят възможности за оптимизиране на операциите в много сфери на живота, бизнеса и финансите, каквито са смарт контрактите и междубанковите разплащания от Етереум и Рипъл. Неслучайно имена като Морган, Майкрософт, Мастъркард, и др. появяват интерес от тях. А и защо някой дигитална валута да не и само ивестиционен актив и като такъв даже да не се облага, щом инвеститорите искат да бъде така? Каква е разликата със златото? Каква вътрешна стоиност има то? Ако утре света реши, че няма, няма и да има. По света вече има и доста сериозни фондове за инвестиции в тези активи( както и *** оф Канада е по-склонна да ги определя). В Аризона се мисли за разширяване на разплашанията с дигитални валути, в Цуг, Швейцария биткойн е официално платежно средство, скандинавските страни и Турция също да добре настроени към тях. Ромската майка Индия или няколко безспирно лаещи евробюрократа със съмнения и за частно-институционални цели не са еталона на света.
5
 
7
 
5
преди 11 месеца
Космосът ще ви научи на едни от най-важните уроци в цялото мултиизмерно съществуване и то без пари ;)
9
 
4
 
4
преди 11 месеца
Абсолютно всички масонски символи ще бъдат изтрити от съществуването на Земята, това включва и всички сгради, 2030-та западен масонски ЕС ще е жабешко блато, сегашната масонска смехономика няма да може въобще да функционира нормално по целият свят, това и си заслужавате, егоистични алчни прасета.
9
 
6
 
3
преди 11 месеца
Ако хората си загубя парите от криптовалути ще е единствено и само по вина на банките и правитаелствата, само те грухтят с/у тях.

Още от Криптовалути
Блокчейн експерт: Появата на фючърсите ще помогне на криптопазара