Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Европейски орган призовава за забрана на енергоемкия метод за криптокопаене

Криптовалутите носят риск за изпълнението на климатичните цели от Парижкото споразумение, заяви представител на Европейския орган за ценни книжа и пазари

Европейски орган призовава за забрана на енергоемкия метод за криптокопаене

Снимка: Bloomberg

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) поднови призивите си за „забрана“ на ниво Европейски съюз върху основната форма на добиване на биткойн и алармира за нарастващ дял на възобновяема енергия, отиваща за копаене на криптовалути.

В интервю за Financial Times Ерик Теден, заместник-председател на ESMA, заяви, че добиването на биткойн се е превърнало в „национален въпрос“ в родната му Швеция и предупреди, че криптовалутите носят риск за изпълнението на климатичните цели от Парижкото споразумение.

Теден казва, че европейските регулатори трябва да обмислят забрана на метода за копаене, известен като „proof of work” (PoW) и вместо това да подтикнат индустрията да използва по-малко енергоемкия модел „proof of stake” (PoS), за да се намали огромното потребление на електроенергия в сектора.

Биткойнът и етерът – двете най-големи криптовалути по обем, разчитат на PoW модела, който изисква всички участници в блокчейн цифров регистър да проверяват трансакциите. Миньорите, които използват огромни центрове за данни с бързи компютри, за да решават сложни задачи, са възнаградени за записването на трансакции с новоизсечени монети.

Още по темата

Това изисква значително повече енергия, отколкото при PoS модела, където броят на страните, записващи сделки, е много по-малък.

„Решението е да се забрани модела „proof of work”, казва Теден, който е и генерален директор на шведския Орган по финансов надзор и председател на устойчивите финанси в международния орган Iosco. “PoS методът има значително по-нисък енергиен профил“.

Добиването на криптомонети се превърна в изключително привлекателен и конкурентен бизнес, а количеството изчислителна мощ, заделена за процеса, е на рекордни нива, посочва Blockchain.com. Китай забрани процеса през май, но активността се разпръсна из света и в момента има няколко публично търгувани компании, фокусирани върху практиката.

„Трябва да проведем дебат за изместването на индустрията към по-ефективна технология“, казва Теден, добавяйки, че не защитава цялостна забрана на криптовалутите.

„Финансовата индустрия и множество големи институции сега са активни на криптопазарите и имат [екологични, социални и управленски] отговорности“, добавя той.

Коментарите му бяха направени, след като шведските власти първи предложиха идеята да се забрани практиката през ноември миналата година. Тогава те подчертаха нарастващото количество възобновяема енергия, отиваща за криптовалутите, докато в същото време заявиха, че „социалните ползи от криптоактивите са под въпрос“.

„Призоваваме ЕС да обмисли забрана на ниво ЕС за енергоемкия метод на добиване proof of work”, заяви през ноември шведският финансов регулатор.

Копаенето на криптовалути привлича все повече критики заради влиянието му върху околната среда. Практиката отнема около 0,6% от общото енергийно потребление на световно ниво и ползва повече електричество годишно от Норвегия, сочат данни на Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.

Изправени пред нарастващи критики и забраната в Китай, миньорите увеличават дела на възобновяемата енергия, която ползват за компютрите си, и навлизат в страни с повече енергия, идваща от вятър или слънце, например Швеция и Норвегия.

„Биткойнът в момента е национален въпрос за Швеция заради количеството възобновяема енергия, отиваща за копаене“, казва Теден.

Без намеса, предупреждава той, значително количество възобновяема енергия ще отива директно към създаването на единици биткойни вместо за пренасочване на традиционни услуги от енергийни източници, захранвани с въглища.

Шведските регулатори, базирайки се на оценки на Университета Кеймбридж, също отбелязват, че добиването на една единица биткойн консумира същото количество енергия като изминаването на 1,8 км от среден по размер електрически автомобил.

„Би било иронично, ако вятърната електроенергия, генерирана по дългата брегова линия на Швеция, бъде "похарчена" за копаене на биткойни“, казва Теден.

Етерът – втората по популярност дигитална монета, вече заяви, че ще премине към PoS модел през юни.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
3
 
2
 
14
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Трудно се пълнят гащите от шубе като си направил някой и друг милион, ама понеже чувството ти е непознато и няма и как да разбереш.Второ - така и не можеш да разбереш, че функцията на биткойн е съхранение на стойност, а не плащания, точно като златото. Кажи къде приемат злато като разплащателно средство? С твоето финансово, така наречено,, знание" барем за толкова години поне това трябваше да изкристализира в анатомичния орган дето носиш на раменете си.Трето - престани да обиждаш другите потребители за финансовите им култура! И друг път съм ти предлагал - айде да се видим на живо и да си премиерим банковите сметки, та да видим на кой колко му е финансовата култура, понеже лу.зери като тебе са много устати онлайн ама на живо дават на задна.Четвърто - Google, Visa и Mastercard вече интегрират Биткойн, а ти си чекай некой да го забрани. Друг е въпросът, че нема как да забраниш нещо дето е ДЕЦЕНТРАЛИЗАРАНО милиони компютри, ама и не очаквам да разбереш с твойто IQ.На ти линк с малко инфо белкем некой активен неврон и останал в CPU-то. https://***.fxstreet.com/cryptocurrencies/news/google-prepares-for-a-foray-into-crypto-plans-to-expand-payment-division-202201200330
4
 
4
 
13
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Шиткийнистите сектанти вече пълнят гащурите от шубе. Първо на никой, освен на перачите на мръсни пари и нелегалния бизнес му трябва да си плаща през шиткойни и второ няма нормална държава, която да допусне легални плащания с шиткойни, които не контролира, тоест не може и да събира данъци, не може са провежда парични и фискални политики и тн. Само човекс много голямо незнание и неразбиране как работи финансовата система може да дрънка глупости, че банкерите много ги било страх и затова...от поредицата сектантски лозунги. След Китай следва Индия, после Расията, и малко по-малко чао балъци.
3
 
4
 
12
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Медузин, гледам и в любимата ти расийка ще забраняват добива и ползването на шиткийни. Айде сега като плямпаш много за комунисти и че в рашата не били такива, с твоите глупости по твоята празна кратуна .
3
 
4
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И както винаги комп.лекс.арите прибягват до обиди и лични нападки, понеже не познават други средства за решаване на спор! 1. Пал.е, банковата система не се ползва от всички на земята! Изказване на толкова нива т.ъпо и некомпетентно, че чак ти иде да повърнеш.2. Естествено, че златната, банкова и финансова индустрия трябва сумарно да се вземат предвид понеже криптовалутите се конкурират именно с тях, а не с ежедневното потребление на електроенергия. Знам, че ти е сложно да разбереш, не се напъвай да не стане беля.3. Айде ти и твойте форумни приятели прочетете най-накрая какво означава пирамида и спрете да се излагате като га.лфони. Биткойн е децентрализирана систем и няма един човек или организация на върха, за да е пирамида. К** да беше да ви го набия в т.ъпите глави, ама то акъл...
5
 
2
 
10
khao до: Геро от Германия
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
не няма да изглеждат цифрите по друг начин... ак оискаш добави още целата индустрия, климатици, нещни реклами зада излезеш прав!Къде е банковата система дето се ползва от всички на Земята, къде е Пирамидата дето сте шепа изманици и спекуланти? а ти вече слагаш и бижутерската индустрия.. баси балъка!

Още от Криптовалути
Мисията на Сатоши, луна, UST, или къде нещата се объркаха